En naturvårdsbränning är en kontrollerad bränning inom avgränsade ytor. Metoden är ett betydelsefullt verktyg för en aktiv naturvård och görs för att gynna en rik biologisk mångfald. Men ett stort antal faktorer behöver samverka för att det ska vara möjligt att genomföra en naturvårdsbränning. I år föll allt på plats och förra veckan det gick att få till en bränning.
- Allt fungerade bra utförandemässigt. Detta är en spektakulär åtgärd som intresserar många. Eld är historiskt och naturligt, tillsammans med vind och vatten, mycket viktiga faktorer för förändring och förnyelse i naturen. På grund av detta är ett stort antal växt- och djurarter beroende av brand i naturmiljön för sin överlevnad, säger reservatsförvaltare Gunnar Ölfvingsson på Linköpings kommun.
Det är obligatoriskt med noggranna förberedelser vid naturvårdsbränning och kontakt med bland annat räddningstjänsten är betydelsefullt. De exakta datumen för när åtgärderna ska genomföras beror främst på väder, vind, temperatur och markfuktighet.
- Det kan inte bestämmas förrän samma dag eller några timmar i förväg, säger Gunnar Ölfvingsson.
I Viggeby naturreservat har det tidigare genomförts naturvårdsbränning och den nu aktuella bränningen genomfördes i skogsmark på en yta av cirka ett hektar.
Sofie Berlin