Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att den som är frisk och inte uppvisar några symtom kan delta i undervisning eller jobba som vanligt.
– Vi ser nu en ökad oro generellt i samhället, vilket också påverkar kommunens förberedelser och aktiviteter. Vi följer utvecklingen noga och har en god beredskap för att fatta nödvändiga beslut om så behövs. Vår inriktning är att följa de rekommendationer som ansvariga myndigheter ger, säger Paul Håkansson, kommundirektör.
Ingen allmän smittspridning i Östergötland
Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjdes den 10 mars till mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. I Östergötland råder för tillfället ingen allmän smittspridning.
Ha god handhygien
Tänk på att ofta tvätta händerna noga med tvål och vatten och att hosta och nysa i armvecket för att minska risken för eventuell smittspridning.
Om du har varit i ett land där sjukdomen sprids och har symtom, eller om du har symtom efter att ha haft nära kontakt med någon som är sjuk i covid-19, ska du ringa 1177 Vårdguiden. Om du har allmänna frågor om viruset kan du ringa det nationella informationsnumret 11313.
Råd till anhöriga
Det är viktigt att anhöriga och andra besökare på exempelvis vårdboenden är vaksamma och avstår från besök om de känner sig krassliga, så att äldre och sköra personer skyddas.
Råd till skolor
Vi följer de ansvariga myndigheternas rekommendationer för att på bästa sätt kunna förhindra och hantera en eventuell smittspridning. Enligt deras bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller lärare ska stanna hemma från skolan. Det är den inriktning vi har just nu, samtidigt som vi följer händelseutvecklingen för att på bästa sätt kunna förhindra och hantera en eventuell smittspridning.
På linkoping.se/coronavirus har vi samlat information om det nya coronaviruset, covid-19.