Våren 2021 fick Leanlink ett verksamhetsuppdrag från social- och omsorgsnämnden att starta nya områdesteam. Man såg nämligen ett behov av att stärka kommunens närvaro i de olika stadsdelarna. Framförallt på kvällar och helger. Efter sommaren drog arbetet igång med full kraft.
– I början var det mycket nya rutiner som ska sättas. Vad är det att fälta? Hur gör man? Får jag göra det här? Insparken i slutet av augusti blev en perfekt introduktion för de nya medarbetarna, berättar Lovisa Johansson.
Hon är tillsammans med Asrin Kurdi och Beata Sosnovska samordnare för områdesteamet. De har alla erfarenhet av att jobba inom Leanlink Råd & Stöd eller i den tidigare fältverksamheten.
Berga, Ryd och Skäggetorp
Teamet består, förutom samordnarna, av fältsekreterare, fältarbetare, brobyggare och polare. Totalt är de cirka 17 personer. Arbetet utgår från Berga, Ryd och Skäggetorp, men hela Linköping ingår i upptagningsområdet
Medan fältverksamheten hade fokus på unga, ska områdesteamet hjälpa Linköpingsbor i alla åldrar.
– Vi ska finnas på de arenor och tider där vi når så många som möjlighet. Det kan vara lekplatser, aktivitetsparker eller i centrum, säger Asrin.
– Dessutom ägnar vi oss åt uppsökande arbete, fortsätter Lovisa. Då försöker vi nå dem som inte går till familjecentralen eller som inte spelar fotboll. Även om kommunen har mycket verksamhet så är det många som inte upplever det.
Områdesteamet besöker också skolor och ungdomsgårdar och vill stärka samverkan med lokala föreningar. De har även tät kontakt med till exempel polisen och kommunens väktare. Med hjälp av bilar kan de enkelt förflytta sig till en plats där det samlats människor.
Frihet under ansvar
Att jobba ute på fält och med uppsökande arbete är mycket frihet under ansvar. Som fältare ska man finnas där för människor som vill prata eller som behöver stöd, men man ska aldrig ge sig in i situationer som känns farliga.
– Det finns ingen press på att att man ska prata med alla och man ska inte gå in i till exempel ett slagsmål. Det gäller att ha fingertoppskänsla och veta när man ska backa, säger Lovisa.
Trots den senaste tidens händelser i Berga, Ryd och Skäggetorp, känner sig samordnarna sällan otrygga när de är ute i fält.
– Jag känner mig mer otrygg när jag går hem sent från krogen en lördagskväll tillsammans med mina vänner än när jag är ute med områdesteamet, säger Beata.
Från vänster: Beata Sosnovska, Asrin Kurdi och Lovisa Johansson. Foto: Jeppe Gustafsson
Asrin, Beata och Lovisa är alla överens om att det nya uppdraget känns spännande. De har dessutom fått vara med och forma verksamheten från start.
– Det känns som första dejten. Jag har fjärilar i magen, säger Beata.
Samtidigt vill de tona ner de förväntningar som kanske finns på områdesteamet.
– Vi är inte så många fler än tidigare och socialt arbete tar tid. Effekterna kan man se först om ett antal år, säger Lovisa.
Text: Sonja Sandbacka