Hoppa till huvudinnehåll

De är två av landets främsta unga entreprenörer

1 juni 2022 | Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Gymnasieeleverna Alice Malmén och Alexander Alvin har utsetts till årets Emax-stipendiater för sitt entreprenörskap. Stipendiet delas ut i samarbete mellan Linköpings kommun och Ung Företagsamhet.

Alice Malmén och Alexander Alvin är årets Emax-stipendiater.

Under läsåret 21/22 har närmare 800 elever från Linköping valt att driva UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Varje år delar Linköpings kommun ut Emax-stipendiet tillsammans med Ung Företagsamhet, till två elever som under året visat framstående egenskaper inom entreprenörskap. 

Stipendiet innebär att de får delta på Emax Sverige på Chalmers Lindholmen i Göteborg, som samlar landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år. Syftet är att skapa ett forum för unga människor där de får inspiration, kunskaper och inte minst ett brett kontaktnät. Emax har tidigare blivit utnämnt till Europas bästa evenemang för entreprenörskap. 

- Genom Emax-stipendiet får vi som kommun varje år möjlighet att lyfta fram två drivna gymnasieungdomar i Linköping. Det är vårt sätt att visa att de är viktiga för Linköpings framtid och samtidigt ge dem en möjlighet att fortsätta utveckla sitt entreprenörskap. Vi vill att fler unga ska människor ska tro på sin företagsamhet, säger Erik Åqvist, enhetschef på kommunens Näringslivsstab som delade ut priset tillsammans med Lars Hindrum, projektledare på Ung Företagsamhet.

Årets stipendiater

I år var det Alice Malmén på Berzeliusskolan och Alexander Alvin på Folkungaskolan som fick ta emot stipendierna under en högtidlig ceremoni i stadshuset. Alice har under året varit VD för företaget LatMat UF, som har tagit fram en humoristiskt skriven kokbok för latmaskar. Alexander har drivit enmansföretaget UF-företaget Shoelution UF, som har sytt upp skoskydd i tyg för att sälja till företag och organisationer.

Båda har sedan länge varit intresserade av att driva eget. Alice går andra året på teknikprogrammet på Berzeliusskolan där hon haft möjligheten att driva UF-företag som individuellt val på Katedralskolan - och för henne var valet självklart.

- Intresset har funnits i majoriteten av mitt liv men väcktes på allvar när jag besökte en UF-mässa för tio år sedan. Jag har längtat - och nu när jag har fått driva UF-företag så kan jag konstatera att det var ännu roligare och mer lärorikt än jag kunde förvänta mig, säger hon.

Lärdomarna har varit många hos dem båda. Alice berättar att hon inte kunde någonting om företagande innan - men nu vet hur man startar och avvecklar ett företag, hur man göra för att marknadsföra sig, hur man hittar och lär känna kundgrupper och hur man säljer.

- Jag har blivit en riktigt bra säljare tycker jag, ler hon.

Alexander lyfter även den stora personliga utvecklingen som kommer med att driva UF, till exempel lärdomen att man själv styr hur det går i företaget. Man behöver ta tag i saker, driva dem och jobba med planering.

- Och så har jag lärt mig hur man på bästa sätt utvecklar en idé. Det är bättre att tänka “Vilket problem kan jag lösa?” istället för “Vad kan jag tjäna pengar på?”. Alltså behov först - sen det ekonomiska, säger han.

Dags för Emax

Nu väntar en resa till Emax i Göteborg 19-23 juni.

- Jag ser verkligen fram emot kontakterna och insikterna som väntar. Att driva UF-företag har gett mig mina första kunskaper om entreprenörskap, så det ska bli väldigt roligt att lära mig ännu mer och ta del av andras erfarenheter, speciellt inom ledarskap, säger Alice.

- Det ska bli jättekul att träffa fler drivna unga entreprenörer. Jag ser fram emot att lära mig mycket, få nya perspektiv och få ta del av den härliga stämningen, säger Alexander.

Framtiden som entreprenörer

Eftersom de båda haft siktet på att driva eget under en längre tid kan man undra - var det som de trodde?

- Inte riktigt. Det var svårare och krävde mer arbete än jag trodde innan, till exempel allt jobb som krävs för att få in nya kunder, säger Alexander.

- Jag trodde inte man behövde lägga ner så mycket tid. Men vi insåg snabbt att det behövdes om vi ville att företaget skulle bli framgångsrikt. Lägger man ner mycket tid och energi så kommer det förhoppningsvis också bli bra, säger Alice.

Även om det krävdes mer tid och kraft än de hade trott att driva eget, så har viljan och suget bara ökat.

- Jag och min rådgivare diskuterar just nu ifall det är möjligt att driva vidare mitt UF-företag som aktiebolag. Annars har jag några andra idéer som jag funderar på att utveckla. Oavsett vad så är jag övertygad om att jag på ett eller annat sätt kommer fortsätta med företagandet, säger Alexander.

- Jag hade haft tanken innan UF att “Det kanske hade varit kul att starta eget”. Nu är jag säker. Att driva UF-företag har gett mig insikten att jag älskar företagande och entreprenörskap!, säger Alice.

Linköpings kommun arbetar för att stärka nyföretagandet och företagsamheten i Linköping på flera olika sätt, exempelvis genom bidrag till Nyföretagarcentrum, Ung Företagsamhet och Framtidsfrön. Att få prova på entreprenörskap redan i skolan och träna på bland annat samarbete, fatta beslut och använda sin kreativitet rustar även ungdomar för ett framtida arbetsliv, oavsett om det blir som företagare eller som anställd.

 

Det är företagen och entreprenörerna i Linköping som är grunden för ett välmående näringsliv - och morgondagens entreprenörer finns i dagens skola.

 

Senast ändrad den 2 juni 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut