Hoppa till huvudinnehåll

De är två av landets främsta unga entreprenörer

2 juni 2023 | Kommun & politik, Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Gymnasieeleverna Rebecka Johansson och Ruben Rustan har utsetts till årets Emax-stipendiater för sitt entreprenörskap. Stipendiet delas ut i samarbete mellan Linköpings kommun och Ung Företagsamhet.

Rebecka Johansson och Ruben Rustan. Foto: Malin Wictorén

Under läsåret 22/23 har 732 elever från Linköping valt att driva UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Varje år delar Linköpings kommun ut Emax-stipendiet tillsammans med Ung Företagsamhet, till två elever som visat framstående egenskaper inom entreprenörskap under läsåret.

Stipendiet innebär att de får delta på Emax Sverige på Chalmers Lindholmen i Göteborg i juni, som samlar landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år. Syftet är att skapa ett forum för unga människor där de får inspiration, kunskaper och inte minst ett brett kontaktnät. Emax har tidigare blivit utnämnt till Europas bästa evenemang för entreprenörskap.

Genom Emax-stipendiet får vi som kommun varje år möjlighet att lyfta fram två drivna gymnasieungdomar i Linköping. Det är vårt sätt att visa att de är viktiga för Linköpings framtid och samtidigt ge dem en möjlighet att fortsätta utvecklas som entreprenörer, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör på Linköpings kommun som delade ut priset tillsammans med Linnea Jägestedt, projektledare på Ung Företagsamhet.

Årets stipendiater

I år var det Rebecka Johansson och Ruben Rustan, båda från Katedralskolan, som fick ta emot stipendierna under en högtidlig ceremoni vid stadshuset. Rebecka har drivit UF-företaget Kaffe med klass, som säljer ekologiskt kaffe av hög kvalité. Ruben som har drivit Gödsel Gossarna UF har tagit fram ett närproducerat gödningsmedel på restprodukter från kaffe och ägg.

Jag har sett fram emot att driva UF-företag ända sen jag började gymnasiet, och valde ekonomi just för att få stort utrymme att göra det. Men att det skulle gå så här bra hade jag inte räknat med. Det har varit ett fantastiskt år där jag har lärt mig otroligt mycket, berättar Ruben.

Hela UF-året har varit väldigt lärorikt. Ett exempel som vi tar med oss är att våga lita på sin egen förmåga mer. Det är bra att ta hjälp ibland, men vi insåg också att vi själva hade bäst insikt i problemen och vilken lösning som skulle vara det bästa för företaget. Sen har vi även lärt oss mycket om att arbeta i grupp, och helheten kring att driva ett företag förstås, säger Rebecka.

För vår del var nog den största lärdomen att vi behövde anpassa oss som personer efter olika situationer och behov. Vid säljtillfällen till exempel vill vissa kunder bara köpa snabbt, medan andra vill ta sin tid och prata och lära känna företaget mer, säger Ruben.

Året har även varit utmanande på flera sätt.

Vi skötte all produktion av gödslet helt själva, vilket både var fysiskt och psykiskt utmanande. Det var otroligt tidskrävande och krävde bra samarbete i teamet, säger Ruben.

Vår affärsidé var först att sälja kaffe genom klasser och föreningar. Men vi märkte snabbt att intresset var ganska lågt, vilket betydde att vi behövde ställa om. Vi fick idén att istället sälja till företag och kontor runt om i landet, vilket gjorde det möjligt för oss att sälja större volymer. Det var en lång process att byta fokus på det sättet, men det lönade sig i slutändan, berättar Rebecka.

Nu väntar Emax

Båda Rebecka och Ruben har alltid varit intresserade av att driva eget, men var det som de trodde?

Både ja och nej. Jag drev företaget med kompisar och det var lika roligt som jag hade tänkt mig, att samlas kring företaget och driva det framåt. Men det var också mycket svårare än jag trodde. Jag var på en UF-mässa i Göteborg och tyckte det såg så roligt ut, men där ser man ju bara utsidan - inte allt arbete som ligger bakom, säger Rebecka.

Det överträffade mina förväntningar, men var också mer krävande än jag trodde. Det gick åt mycket tid utanför skolan för att lyckas, men alla extra timmar var nu i efterhand guld värda. Jag tror det är det lilla extra som bidrar till att man lyckas med sin idé - att ta den där extra timmen om dagen eller extra timmarna i veckan, säger Ruben.

Nu väntar Emax - där de ska få träffa unga entreprenörer från hela Sverige för att nätverka, inspireras och få ännu mer nya kunskaper.

Det känns stort att få detta stipendium och jag ser jättemycket fram emot resan till Göteborg. Framförallt ser jag fram emot att få nya kontakter nationellt, och träffa människor jag annars kanske inte hade träffat. Och så ser jag fram emot alla spännande föreläsningar, säger Ruben.

Det är väldigt värdefullt att få knyta många nya kontakter, speciellt med andra likasinnade unga personer som också är på väg ut i entreprenörskapsvärlden. Jag blir väldigt motiverad av att ha fått det här stipendiet och att allt hårt jobb blev uppmärksammat, säger Rebecka.

Framtiden som entreprenörer

Båda två har upplevt roliga, lärorika år som entreprenörer - men hur ser framtiden ut?

Jag kommer absolut fortsätta min resa som entreprenör - jag är faktiskt redan i uppstart av min egen firma. Jag har alltid velat vara min egen chef och styra över mig själv. Det ska bli jättekul, säger Rebecka.

Jag har redan blivit anställd av ett företag, där jag ska börja i höst. Men om jag ser i ett längre perspektiv, kanske 10 år, så finns det goda möjligheter att jag kommer starta något själv eller tillsammans med andra. Jag har många spännande idéer jag tror på, och nu efter UF-året tror jag också på mig själv, säger Ruben.

Linköpings kommun arbetar för att stärka nyföretagandet och företagsamheten i Linköping på flera olika sätt, exempelvis genom bidrag till Nyföretagarcentrum, Ung Företagsamhet och Framtidsfrön. Att få prova på entreprenörskap redan i skolan och träna på bland annat samarbete, att fatta beslut och att använda sin kreativitet rustar ungdomar för ett framtida arbetsliv, oavsett om det blir som företagare eller som anställd.

Det är företagen och entreprenörerna i Linköping som är grunden för ett välmående näringsliv - och morgondagens entreprenörer finns i dagens skola.

Text: Malin Wictorén

Senast ändrad den 2 juni 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut