Den 13 december till den 3 januari pågår Vinterljus. Allmänheten märker av evenemanget innan och under, men för projektgruppen ligger det lång tids planering bakom. Under hela året andas och tänker de Vinterljus.
– När Linköpingsbor är upptagna på stränderna under sommaren är vi fullt upptagna med att ordna upphandlingar, säger Christian Andersson, på Tekniska verken.
Kristoffer Dezsi, på Kultur- och fritidsförvaltningen, fyller i:
– Jag är ute och mäter elkablar till installationerna och vi fantiserar hur det kommer ser ut när bladen är borta från träden.
Lägger pussel
Slingan för Vinterljus i år går längs Stångån. En sträcka projektgruppen gått om och om igen för att visualisera platserna och illustrationerna.
– Vi går sträckan, ser vad som passar var och sen börjar pusslet. I år är det en bred variation på installationerna, allt från små lugna stilleben till stora med ljud och interaktion. Både nationella och internationella konstnärer är med och tolkar årets tema elementen, säger Elna Hammarström, projektledare, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Särskilda åtgärder under pandemin
För att Vinterljus ska vara ett säkert arrangemang under den rådande pandemin har kommunen vidtagit särskilda åtgärder:
Ingen invigning, eftersom den skulle ha samlat många människor.
- Allt är utomhus och på platser där besökare kan hålla avstånd till varandra.
- Värdar kommer påminna besökare om att hålla avstånd och se till att det inte skapas köer eller folksamlingar. Det kommer även att finnas skyltar med avståndsinformation.
- Förlängd period då Vinterljus pågår. Det gör att koncentrationen av människor troligen inte blir lika stor. Installationerna tänds tidigare, redan klockan 15.30.
- De ljusinstallationer som är interaktiva kommer styras via rörelsedetektorer, besökare behöver alltså inte fysiskt ta på någon installation.
- Alla som besöker Vinterljus måste också ta eget ansvar genom att hålla avstånd till personer som inte ingår i det egna hushållet och stanna hemma om man är sjuk.
Planering är A och O
Samarbete och planering är A och O för ett lyckat Vinterljus. I projektgruppen ingår Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen, Tekniska verken och Visit Linköping och co. Alla inblandade aktörer har sina specialkunskaper som projektgruppen drar nytta av.
– Vi vill samarbeta över förvaltningarna och bolagen. Vi har alla våra styrkor och gemensamt kan vi bli ännu bättre. Varför ska vi uppfinna hjulet om en annan i kommunen redan är expert på det? säger Elna Hammarström, projektledare.
Text: Linnéa Hellqvist
Foto: Åke Karlsson