Hoppa till huvudinnehåll

Hon vill sätta Linköping på världskartan

3 januari 2020 | Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Kerstin Reimstad på Näringsliv och tillväxt kan beskrivas som spindeln mitt i kommunens internationella kontaktnät. Det är på hennes skrivbord som utländska ambassadörers förfrågningar om att besöka Linköping landar. Det är många som hör av sig, för Linköping har gott rykte.

En delegation från Litauen besökte Linköping i oktober 2019 ”För ett litet företag som oss är det här ett bra tillfälle att hitta nya kontakter” säger Andrius Kvietkauskas (th) på Inspektras. Från vänster: Andreas Nyander på Woodeye och Kerstin Reimstad. Foto: Jeppe Gustafsson

– Någon ambassadör har kallat oss för ”City of innovations”, säger Kerstin Reimstad och ser både stolt och nöjd ut. 

Ofta handlar det om att andra länders ambassader är intresserade av att få veta mer om Linköpings modell för innovationsutveckling.

– De vill se vårt ekosystem över hur vi gör innovationer till affärer. Vi har många exempel på företag som har startat med en idé på Linköpings universitet. Sedan har idén blivit ett litet företag och sedan en vidareutveckling och kanske även ett exporterande företag, säger Kerstin.


”Det har varit jättespännande att höra om hur Linköpingsmodellen funkar i samarbetet mellan politiken, business och universiteten” säger Nina Wittholt på Fondia (i mitten på bilden). Från vänster: Monica Söderlund, Fondia och Jurgita Vaičiulionienė, på Fondia Litauen. Foto: Jeppe Gustafsson

När en delegation anländer till Linköping ligger det ofta en lång tids arbete bakom. Inför varje besök skapas ett skräddarsytt program som fylls med möten på väl utvalda Linköpingsföretag och andra tillfällen att skapa nya kontakter. 

Linköping har genom åren byggt upp ett stort antal starka relationer med länder över hela världen.

– Dessa använder vi för att bidra till att våra Linköpingsföretag ska få lättare vägar till nya marknader. Vi kan hjälpa enskilda företag som vill undersöka sina möjligheter på en internationell marknad med att introducera dem för relevanta personer och organisationer, säger Kerstin.

När ett besök är över väntar arbete med att utveckla de embryon till samarbeten som förhoppningsvis har uppstått. Linköping gästades till exempel av en delegation från Storbritannien i våras och nu har det börjat komma idéer från brittiska ambassaden om hur de vill arbeta vidare med Linköping. 

– Det är konkreta saker, aktiviteter som vi ska göra tillsammans. Men det är för tidigt för att avslöja något ännu, avslutar Kerstin med glimten i ögat.


Borgmästare Lars Vikinge (C), till vänster, är värd för internationella besök, här tillsammans med Litauens ambassadör H. E. Giedrius Cekuolis och Kerstin Reimstad. Foto: Jeppe Gustafsson

Text: Sofie Berlin

Senast ändrad den 19 december 2019

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut