Konsumtionen av kläder har ökat markant de senaste årtiondena och mode har blivit en maskin som sliter hårt på planetens resurser. Modeindustrin står för mer utsläpp än flygindustrin och det slängs nästan 80000 ton kläder rakt ner i soptunnan varje år.
Hur kan vi hjälpas åt för att vända modeindustrin till en mer hållbar riktning? Och hur kan vi som konsumenter vara med och påverka?
– I det nationella projektet F/ACT Movement ska kommuner, företag och konsumenter hitta nya spännande lösningar på utmaningarna. Linköpings kommun är en del av projektet som syftar till att aktivera garderoben och förändra modebranschen, säger Sara Johansson, miljösamordnare på Linköpings kommun och en av projektledarna.
Innan sommaren 2020 sökte Linköpings kommun lokala influencers till att delta i projektet och dela med sig av resan i sina sociala kanaler. Sju Linköpingsbor kände sig manade och i september blev de så kallade f/activister och ska fram till maj 2021 prova på att konsumera cirkulärt och ta del av hållbara alternativ.
"Jag har vågat använda kläder jag aldrig skulle använt annars", säger f/activisten Ida Göransson.
Under de nio månaderna får de prova på allt från remake och bytestjänster till att skapa en egen kapselgarderob. Nu har projektet kommit lite mer än halvvägs men hur går det egentligen?
– Det jag framför allt har tagit med mig är insikter kring tvättråd. Det är helt absurt hur jag gjort tidigare! Att vädra ett plagg som använts under en dag, istället för att tvätta, duger verkligen mer än nog, säger Ida Göransson som är en av f/activisterna och fortsätter:
– Roligast har varit att jag vågat använda kläder som jag annars inte skulle använt. Till exempel en klarblå kavaj.
Ida Göransson arbetar som lärare och har även tagit med sig erfarenheter från projektet in i klassrummet.
– Jag ser hållbar utveckling som något som behöver nå ut till människor, speciellt till unga. Många av mina elever följer mig på Instagram och jag får ofta positiva kommentarer om mina kläder på jobbet, av eleverna. Då hamnar vi ofta i en intressant diskussion och de vågar erkänna att de också köpt mycket på second hand.
"Det jag har tagit med mig är uthållighet", säger f/activisten Aisiri Monah.
En annan av f/activisterna är Aisiri Monah som kommer från Indien och flyttade till Linköping för att arbeta som forskningsassistent på Linköpings universitet.
– Det jag har tagit med mig är uthållighet, glädjen till minimalism, ett nätverk med väldigt fina människor och mycket stickande och syjobb för att undvika shopping, säger Aisiri Monah och fortsätter:
– F/ACT Movement gav mig en röst och en plattform. Jag har aldrig varit modig nog att uttala vikten av hållbarhet förrän nu. Men resultatet efter att jag började visa det har varit väldigt överraskande. Det har berört alla delar av mitt liv. Jag insåg inte vilket ansvar jag har och det gör mig stolt att jag nu lärt mig att dela med mig av att hållbarhet inte är lyx utan en grundläggande ekonomisk nödvändighet.
Text och foto: Johan Hermansson
F/ACT Movement fortsätter under våren och du kan följa projektet på Instagram via kontona @fact.movement och @klimatsmartlkpg. På F/ACT Movements webbsida kan du hitta våra lokala f/activisters Instagramkonton och följa deras resa:
I videon nedan tipsar f/activisten Joana Santos om vägen till en hållbar garderob: