– I Sverige kan demokratin kännas urstark, men demokratin är alltid bräcklig och det som skyddar den är vår tilltro till den. Att arbeta med valet gör att jag dels bidrar till demokratin och dels lär mig mer om demokratiskt praktiskt arbete, säger hon.
En röstmottagare tar emot röster i förtidsröstningslokal eller i någon av de 102 vallokaler som finns i kommunen under valdagen.
Möjliggöra demokratiska val
Arbetet som röstmottagare innebär allt ifrån att göra i ordning vallokalen, ta emot röster, kontrollera att det är rätt person som röstar, se till att det är ordning i vallokalen samt att alla har möjlighet att rösta på det parti de vill. Även hjälpa de som kommit till fel vallokal och såklart - räkna rösterna.
– Den viktigaste delen av arbetet är att möjliggöra demokratiska och säkra val i Sverige. Vi har en bra och tydlig vallag i Sverige och tydligt uppsatta rutiner kring hur ett val ska gå till. Detta är viktigt och jättebra men det är också viktigt att arbetet sedan utförs av de som faktiskt träffar de som röstar, säger Karin Linkhorst.
Den som arbetar som röstmottagare måste vara 18 år fyllda och ha god förmåga att läsa, skriva samt förstå och prata svenska. I övrigt krävs inga särskilda kvalifikationer men det är meriterande att personer som arbetar som röstmottagare är stresståliga och samarbetsvilliga, ger god service och har ett professionellt bemötande gentemot de som kommer och röstar.
Viktigt är också att arbetet sker på ett rättssäkert sätt. Vid behov ska man kunna sätta gränser och vara tydlig kring hur det går till att rösta. Inför valet får röstmottagarna en utbildning så att de får förståelse för vad som förväntas.
En dag som röstmottagare
– Eftersom jag haft rollen som ordförande så börjar dagen för mig och någon röstmottagare tidigt. Redan innan sju är vi på plats i lokalen och börjar då med att ringa in till kommunen för att meddela att vi är på plats. Vi möblerar lokalen och packar upp alla valsedlar och ställer iordning rummet utifrån de förhållningsregler som finns. Sedan öppnar vi lokalen för röstning i precis rätt tid. Resten av dagen består i att se till att folk kan rösta samt att stötta de som eventuellt behöver hjälp med något, förklarar Karin Linkhorst och fortsätter:
– Vi ser till att folk köar enligt konstens alla regler och upplyser om hur valet går till. Den som prickar av de röstande ser till att kontrollera legitimation samt kryssa av i röstlängden. Vid problem eller oklarheter ser ordförande eller vice ordförande till att lösa dessa med hjälp av kommunens kansli. Klockan 20:00 stänger vi röstningen i vallokalen och påbörjar då att räkna rösterna. Om någon vill stanna och se på medan vi röstar så är detta tillåtet.
Rösträkning
Rösterna till riksdagsvalet räknas först. Rösträkningen är jätteviktig och röstmottagarna kontrollräknar åt varandra och kan inte lämna in resultat förrän alla röster stämmer dem sinsemellan. När rösterna till riksdag, kommun och region är räknade och rösterna hanterats enligt instruktion återstår städning av lokalen.
– Vi åker hem först när vi prickats av. Ibland sker det först framåt småtimmarna, berättar Karin Linkhorst.
Varför är det viktigt att folket bjuds in till att arbeta som röstmottagare?
– Demokratin är allas ansvar och att arbeta med valet är ett sätt att bidra till demokratin, samtidigt som man lär sig mer om processen. Demokrati betyder att folket bestämmer och att folket gör demokratin och därför kan kontrollera alla aspekter av den. Det är precis detta som sker på valdagen.
Valet den 11 september är till riksdag, kommun och region. Förtidsröstningen pågår från 24 augusti till och med 11 september. Den som vill arbeta som röstmottagare på valdagen får ett arvode, den som arbetar som röstmottagare i förtidsröstningen får timlön. Ansökan som röstmottagare sker på Linköpings kommuns webbplats.