Att bygga en större gång- och cykelbro i limträ hör inte till vanligheterna. Det är många aspekter att förhålla sig till, menar kommunens Joacim Gustavsson, projektledare för byggnationen av den nya bron. Att dessutom bygga strax intill ett stort simhallsbygge gör inte förutsättningarna enklare.
– Det är många entreprenörer som arbetar samtidigt på en gemensam begränsad yta i området Folkungavallen, så det krävs en hel del samordning och logistik. Men med god samverkan och ett glatt humör så löser det sig bra.
Så här är det tänkt att den nya träbron till Folkungavallen ska se ut. Illustration: Rundquist arkitekter
Tillverkas i Lettland
Den nya gång- och cykelbron ska placeras över Tinnerbäcken och blir därmed en förbindelse mellan Emriks gata och Folkungavallen. Bygget beräknas vara klart i december 2022 om allt går som planerat, säger Joacim Gustavsson.
– Brons träöverbyggnad är planerad att monteras i slutet av augusti.
Den tillverkas i Lettland och kommer sedan att transporteras hit för montering på plats. Förhoppningsvis kommer inte kriget i Ukraina att påverka brons leveranstider.
I bron kommer det att anslutas ledningar för fjärrkyla till nya simhallen.
Ska hålla i många år
Att bygga i trä har varit viktigt för att bron ska passa in i området, som är en blandning av modern arkitektur, tidig funktionalism, ravinmiljö och en modern stadspark.
– Vi har vridit och vänt på ritningarna för att hitta rätt dimensioner så att bron både ska passa in i miljön och samtidigt vara hållbar och säker samt funktionell utan att frångå gestaltningen för mycket. Ambitionen är att den ska hålla i minst 40 år, säger Joacim Gustavsson och berättar att bron och dess konstruktion även består av stål och plåt för att kunna klara kraven på funktion samt beständighet och hållbarhet över tid.
Inuti bron byggs även ledningar för fjärrkyla som ska anslutas till nya simhallen.
Text och foto: Emmilie Engström