Maria Tesch var bara 16 år när hon lämnade hemstaden Eksjö och flyttade till Stockholm för att lära sig fotografyrket. År 1873, då 23 år gammal, kom hon till Linköping och öppnade en ateljé i hörnet Nygatan-Djurgårdsgatan.
Hon gjorde sig snart ett namn i staden och det blev mycket populärt att låta sig fotograferas i hennes ateljé. I många Linköpingsbors familjealbum kan man fortfarande hitta ”Teschska” fotografier.
– Maria Tesch levde ett intressant yrkesliv i Linköping med fotofirma och fastighetsaffärer. Hon levde som ensam karriärkvinna i hela sitt liv, utan man och barn, och arbetade väldigt hårt. När Maria Tesch dog den 5 april 1936 efterlämnade hon en förmögenhet på över en miljon kronor, säger Matilda Ahl, bildarkivarie på Linköpings stadsbibliotek.
Maria Teschs ateljé låg på Nygatan 46. Foto: Matilda Ahl
Hon efterlämnade även en gedigen porträttsamling och innan hennes död skänkte Maria Tesch över 1800 glasplåtar till Stiftsbibliotekets samlingar. I dag finns tusentals fotografier bevarade på Östergötlands museum och i Stiftsbibliotekets samlingar på Linköpings stadsbibliotek. Dessutom har museet fått en del material från Marias ateljé.
– Det är intressant att läsa om hur fotobranschen dominerades av kvinnor på den tiden. Marias samling har legat orörd i 100 år och nu visas den för första gången, säger Matilda Ahl.
Maria Teschs samling har nämligen digitaliserats av Bild Linköping och på internationella kvinnodagen 8 mars hade den digitala utställningen "Tusen Teschska fotografier - från glasplåt till digitalt" premiär. En film och en utställning om fotografiets historia, porträttfotograf som kvinnoyrke och den driftiga Linköpingskvinnan Maria Tesch.
Filmen finns att se fram till 1 december 2021 på Linköpings stadsbiblioteks Facebook-sida och Youtube-kanal. Utställningen kommer även att visas i Kuriositetskabinettet senare i vår/sommar när restriktionerna minskar. De digitaliserade glasplåtarna finns publicerade på Digitalt museum.