Hoppa till huvudinnehåll

Djurgårdsgatans utveckling mot innerstad

13 februari 2024 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköping växer och antalet invånare ökar. För att möta behoven som en växande stad innebär ska fler bostäder och andra funktioner skapas längs med södra Djurgårdsgatan, samtidigt som gatans karaktär ska förändras.

Visionsbild som visar hur bebyggelsen kan komma att se ut i hörnet mot korsningen Djurgårdsgatan och Garnisonsvägen. Bilden är framtagen av Winell & Jern arkitekter.

En tätare innerstad

Det är mycket att ta hänsyn till när staden växer. En av inriktningarna från kommunens översiktsplan är att staden ska växa inåt och förtätas. Varför? Jo, genom att bygga nytt i befintliga stadsdelar kan vi ta tillvara på befintlig infrastruktur som vägar och ledningar. I en tät stad blir dessutom resorna och restiderna kortare. Att åka kollektivt, cykla eller gå blir enklare. En tätare stad är en socialt, ekonomiskt och miljömässigt mer hållbar stad. Dessutom blir den mer levande.

Planen är att denna förtätning och utveckling ska fokuseras till stadens huvudstråk, det vill säga viktiga gator och vägar. Djurgårdsgatan är, med sitt centrala läge, just en sådan viktig gata. Därför är denna utveckling av Djurgårdsgatan ett viktigt led i att förverkliga översiktsplanens inriktning att utvidga och förtäta innerstaden.

Om staden istället skulle växa utåt skulle den bli gles och utspridd. Det skulle ge sämre tillgänglighet till utbud av service och handel. Avstånden mellan jobb, skolor och fritidsaktiviteter skulle bli längre, restiden skulle öka och möjligheterna för effektiv kollektivtrafik för alla skulle försämras. En mer utbredd stad skulle också innebära att mer värdefull natur- och jordbruksmark skulle behöva bebyggas.

Visionsbild på hur husen mellan Stolplyckan och Djurgårdsgatan kan komma att se ut. Bild: Stångåstaden

Bostäder för unga, gamla och alla däremellan

Så, vad är det egentligen som ska byggas längs Djurgårdsgatan? I huvudsak är det bostäder, närmare bestämt cirka 700 lägenheter. På grönytan i höjd med Stolplyckan håller Stångstaden på att bygga två flerbostadshus, varav ett ska bli ett seniorboende med cirka 40 lägenheter. Kommunen kommer också att markanvisa byggrätter som bedöms omfatta cirka 75 lägenheter.

Norr om Stolplyckan, i området mellan Lasarettsgatan och Magistratshagen, ska de kommunala bolagen Lejonfastigheter och Stångåstaden på sikt bygga ett hus med cirka 30 studentlägenheter och en förskola. Intill Ryttargårdskyrkan, vid södra Djurgårdsgatan, ska cirka 350 bostäder skapas i form av vanliga bostäder, studentbostäder samt omsorgsboende och trygghetsboende för äldre. Här ska även en ny förskola byggas som ska ersätta den befintliga förskolan intill Ryttargårdskyrkan. På andra sidan Djurgårdsgatan ska Stångåstaden bygga cirka 120 lägenheter.

I bottenvåningarna på några av husen kommer det att skapas lokaler för verksamheter och service. Det kommer även att byggas underjordiska parkeringsgarage inom fyra av de nya kvarteren längs med Djurgårdsgatan. Garagen kommer sammanlagt att ha plats för cirka 300 bilar. Vid Ryttargårdskyrkan ska även 85 platser för markparkering skapas.

Visionsbild på hur ny bebyggelse och omgivningarna vid Djurgårdsgatan kan komma att se ut. Bilden är framtagen av Winell & Jern arkitekter.

Med plats för grönska

När staden växer och behöver förtätas är det ibland oundvikligt att grönområden tas i anspråk för att ge plats åt nya bostäder eller lokaler. Grönområden är såklart viktiga för oss människor och den biologiska mångfalden. De är även viktiga för klimatanpassning då de ger skugga och tar upp regnvatten. Därför kompenserar Linköpings kommun för de grönområden som bebyggs genom att förbättra och rusta upp befintliga grönområden i närområdet.

Arbetet med att förbättra befintliga grönområden i närheten av Djurgårdsgatan är redan igång. Grenadjärparken och Magistratshagen har under de senaste åren rustats upp och är numera populära platser för lek, träning och avkoppling.

Det kommer även att anläggas ett antal torg i de nybyggda områdena. I anslutning till Djurgårdsgatan kommer fastighetsägaren att skapa ett kvarterstorg som vetter mot Ryttargårdskyrkan.

Mellan Stolplyckan och den nuvarande förskolan kommer ett torg att skapas för att förstärka entrén till Magistratshagen. Platsen kommer även innehålla sittplatser och grönska. Området mellan Lasarettsgatan, Stolplyckan och Magistratshagen är en del av ett viktigt grönt stråk från Trädgårdsföreningen till Tinnerö. Den nya bebyggelsen kommer att placeras så att denna sammanhållna grönska ska få finnas kvar.

Gatan får ny karaktär

Djurgårdsgatan ska byggas om för att bli grönare och få karaktären av stadsgata, vilket innebär att gatan får en mer stadsmässig utformning. Tanken är att den ska bli mer lik en innerstadsgata, vilket samspelar med att området blir en mer naturlig del av innerstaden.

Längs Djurgårdsgatan ska det finnas plats för både trafik, grönska och stadsliv. Framkomligheten för gående och cyklister ska förbättras både längs gatan och över den. 

Utvecklingen av Djurgårdsgatan har redan påbörjats mellan Skyttegatan och Föreningsgatan. Denna del kommer att färdigställas i samband med att de nya husen mellan Djurgårdsgatan och Stolplyckan blir klara. Nästa sträcka som ska byggas om är den mellan Garnisonsvägen och Korpralsgatan. Denna sträcka beräknas börja byggas om under 2025. Framöver ska även sträckan mellan Korpralsgatan och Skyttegatan, samt delar av Garnisonsvägen och Regementsgatan byggas om.

Markeringarna i kartan visar planområden för respektive detaljplan. Se nummerlistan under Snabbfakta för att få mer information om vad som ska byggas inom respektive område. Klicka på bilden för att förstora den. Karta: Linköpings kommun

Snabbfakta:

1:Detaljplanen Ellipsen 7 med flera. Cirka 30 studentlägenheter och en förskola. Preliminär byggstart 2025, inflytt 2027. Byggaktörer är Stångåstaden och Lejonfastigheter.

2:Detaljplanen Innerstaden 1:29 och Ellipsen 8, 9 och 10. Två hus med cirka 110 lägenheter. Ett av husen blir seniorboende. Underjordiskt parkeringsgarage med cirka 85 platser. Byggstart våren 2023, inflytt 2025/2026. Byggaktör är Stångåstaden. Kommunen kommer också att markanvisa byggrätter som bedöms omfatta ca 75 lägenheter. Preliminär byggstart 2025.

3:Detaljplanen Smedstad 1:18 med flera möjliggör cirka 350 lägenheter, en förskola, utbildningslokaler, lokaler för verksamheter och ett kvarterstorg. Bostäderna kommer att vara vanliga bostäder, studentbostäder samt omsorgsboende och trygghetsboende för äldre. I två av bostadskvarteren kommer det att anläggas underjordiska parkeringsgarage med cirka 150 bilparkeringsplatser. Preliminär byggstart 2026, start för inflytt 2027. Byggaktörer är Ryttargårdskyrkan samt Tosito.

4:Detaljplanen Idrottsföreningen 1 och del av Valla 1:6. Cirka 120 lägenheter och lokaler för service och verksamheter i bottenvåningen mot korsningen Djurgårdsgatan och Trumslagaregatan. Ett parkeringsgarage med 67 bilparkeringsplatser. Preliminär byggstart 2026, inflytt 2028. Byggaktör är Stångåstaden.

Text: Linnea Waldner

Här kan du läsa mer om stadsutveckling i Linköping:

Senast ändrad den 13 februari 2024

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut