– Vi vill ge röst åt människor som bor och verkar i dessa områden genom det kulturella uttrycket dokumentärfilm. Att släppa ut en skicklig dokumentärfilmare för att med ett uppdrag hitta människors historier, är ett spännande sätt att belysa Linköping. Det är en form som är lätt att ta till sig av. Personerna som medverkar i filmerna berättar sina historier på ett fängslande och glädjefyllt sätt som ger tittaren en inblick till platser i Linköping fyllda med engagemang, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör.
Björn Rallare, filmare och Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör hälsar välkomna. Foto: Elenore Skoglund
Tillför genom berättelserna
I de fyra dokumentärerna får vi bland annat möta Morteza, Maryam, Hdray, Finan, Joakim, Lasse och Lida som alla är engagerade och stolta över platsen de bor på. Seriedelarna kallas för Familjen, Orten, Oasen och Kakburken. Människorna som porträtteras är tränare, samhällsengagerade, studenter, familjer, förskollärare och i dag kända profiler som vuxit upp i Berga, Ryd eller Skäggetorp.
– Jag har under arbetet mött så många härliga människor som alla har en historia. Några hade kanske inte möjlighet att vara med men alla har tillfört något, även de som inte är med i just de här fyra korta filmerna, säger Björn Rallare.
Stadsdelar har flera sidor
Berga, Ryd och Skäggetorp har den senaste tiden uppmärksammats på grund av de oroligheter som inträffat i stadsdelarna. Men stadsdelarna innehåller så mycket mer än så. Glädje och inkludering, värme och kärlek och framför allt engagemang är också epitet som genomsyrar platserna.
Björn Rallare och Linköpings kommuns ambition med dokumentärerna är att visa upp även de goda sidorna med förhoppningen att alla Linköpingsbor ska känna stolthet över hela sin stad.
Morteza Rezai är en av de medverkande. Han är taekwondotränaren som kom till Sverige 2011 och i dag arbetar som lärare inom idrott utan gränser. Han tränar ungdomar med olika bakgrund och poängterar att alla är välkomna till träningarna.
– Jag hoppas att fler ungdomar blir nyfikna på Taekwondo. När jag var barn hjälpte Taekwondo mig med energin, jag blev starkare. I och med föreningen kan jag hjälpa ungdomarna med att förklara hur viktig både mat och sömn är i samband med träning. Att få visa upp vår föreningen, eller familjen som vi kallar den, gör kanske att fler vill börja träna, säger Morteza Rezai.
Morteza Rezai tillsammans med Björn Rallare. Foto: Fanny Miles
Ska visas upp
Under filmpremiären fanns de personer som deltar i dokumentärerna på plats, representanter från kommunen, media och andra inbjudna på plats. Filmerna visades upp på Agoras Black box och under visningen hördes både skratt och tårar.
Dokumentärerna kommer att användas och finnas tillgängliga för visning under tre års tid både internt inom kommunens verksamheter och externt.
– Det har gått mer än ett år sedan jag tog första kontakten med Linköpings kommun om att jag gärna ville göra filmer om Linköpingsbor, och det är nio månader sedan jag fick grönt ljus och började jobba med filmerna. Det känns oerhört viktigt att de nu kan ses av alla som så önskar, avslutar Björn Rallare.
På fredag den 23 september visas dokumentärerna på Ung Puls i Berga och Ryd.
- Herrgårdsgatan 5, Berga, klockan 18:00
- Mårdtorpsgatan 25, Ryd, klockan 20:00
Text: Fanny Miles