Hoppa till huvudinnehåll

Öppet dygnet runt

6 april 2020 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Det är eftermiddag och ute börjar det redan mörkna. När andra barn går hem till sig kommer Adrian och Aylin för att sova på Solhaga dygnet runt-omsorg i Ryd. Dygnet runt-omsorgen har funnits i trettio år i Linköping. ”Det viktigaste är att barnen känner sig trygga och att de har det lugnt här”, säger Inga-Lill Danielsson.

Solhaga dygnetrunt-omosorg i Ryd.

Dygnet runt-omsorg har funnits i Lambohov, Skäggetorp, Ekholmen och Lambohov. Nu finns den enbart i Ryd. Solhaga dygnet runt-omsorg har funnits i tre år. Det är här Aylin och hennes bror Adrian sover flera nätter varje vecka. De kommer hit med sina pyjamasar och tandborstar nerpackade i ryggsäckarna.

De går båda på förskolan i samma byggnad. När det är dags tar de sig upp en våning till dygnet runt-omsorgen där de ska leka, äta kvällsmat, gå ner i varv och sova. Men först letar de upp Inga-Lill Danielsson och Gunilla Lejman. Adrian är blyg och gömmer sig bakom Gunilla. Han har en Pippi Långstrump-docka i ena handen och en apa i den andra. Aylin springer direkt in till Inga-Lill. 

– Inga-Lill, ropar hon och rusar in för att sätta sig i hennes knä.

Dinglande

De sitter så länge, Aylin med magen mot Inga-Lill och benen dinglande hit och dit.  Inga-Lill med armarna om flickans rygg. Inga-Lill som är förskollärare och barnskötaren Gunilla har jobbat med dygnet runt-omsorg lika länge som verksamheten har funnit. Och det är de inte ensamma om.

– Vi är bara gamla ugglor här, säger Gunilla.



Gunilla Leyman har tid för en lekstund med Aylin och Adrian.

På dagen används lokalerna av förskolans barn, men på kvällar och nätter är det de övernattande barnens lokaler. Det finns rum för olika åldrar och olika aktiviteter. Ett litet rum är möblerat med en soffa och en tv. Det är till för skolbarnen.

– Det är deras ”hängarum". De ska känna att det är lite som hemma.  Väldigt ofta väljer de att spela spel i stället för att titta på tv och det har vi ett särskilt rum för, säger Gunilla.

Ateljén

Från ateljén kommer ett litet barn vandrande hand i hand med en vuxen. Ansiktet är fläckvis vitt och även förklädet har rester efter någon skapande aktivitet. De är på väg till tvättrummet.

Även de mindre barnen har ett eget rum. Belysningen är dämpad och det är indelat i flera ytor för olika aktiviteter. Bland annat finns här ett bord översållat med leksaksdjur: zebror, elefanter, giraffer och lejon. Det finns låga bord och små stolar och fria ytor där barnen kan busa, dansa eller göra vad de vill.

En lekstund för Inga-Lill Danielsson, Adrian och Aylin.

Själva nattavdelningen består av en korridor med fyra rum för barnen och två för den övernattande personalen. 45 barn mellan ett och tolv år är inskrivna i dygnet runt- omsorgen. 16 barn får plats samtidigt, men det är sällan fler än tolv där. En del barn övernattar under vardagar och andra under helgerna.

– Föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider. De är bland annat butiksanställda, lokförare, tågvärdar, brandmän och busschaufförer. Men den största gruppen är vård- och omsorgspersonal, säger Inga-Lill.

Gunilla Leyman nattar syskonen.

Sovande jour

Nattpersonalen arbetar alltid två tillsammans och de har sovande jour.

– Vi har ljudbevakning i rummen så vi hör om något barn vaknar på natten, säger Gunilla.

Enligt Gunilla och Inga-Lill så går inskolningen och övernattningarna nästan alltid bra. De flesta tycker det är spännande. Vid inskolningen är föräldrarna med barnen under två nätter.

– De tar hand om barnen och vi går bredvid. Barnen tycker det är spännande att komma hit. Under alla år som jag har jobbat är det bara en handfull barn som inte har klarat av det. Vi får ofta höra: Men hur får ni dem i säng? Men ofta behöver vi inte ens säga till. De går och lägger sig ändå, säger Gunilla.

– Vi läser mycket på kvällarna innan de lägger sig. Vill de så sitter vi hos dem. På vardagarna åker skolbarnen taxi till sina skolor. De mindre barnen ska till sina förskolor, en del har sin förskola en trappa ner och behöver inte gå långt. På helgerna väntar utflykter, pulkaåkning eller kanske ett besök på biblioteket. Allt beror på årstiden.

– Vi strävar alltid efter att barnen ska få en värdefull fritid, säger Inga-Lill.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz
Foto: Jeppe Gustafsson

 

Senast ändrad den 3 april 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut