Stöd till drift av konstgräsplaner
Konstgräsplaner ger möjlighet till en längre säsong och ett högre nyttjande med fler timmar per år möjliga för träning och spel på respektive fotbollsplan. I Linköpings kommun finns idag tre föreningsdrivna konstgräsplaner och en fjärde är under byggnation och planeras att snart tas i drift. Att sköta en konstgräsplan är en stor sak för en förening. För att dess omfattning inte ska överskugga övriga delar i idrottsföreningarnas verksamhet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att bevilja tre fotbollsföreningar bidrag på sammanlagt 1, 2 miljoner kronor för drift och skötsel av konstgräsplaner.
– Engagemanget hos föreningarna i Linköpings kommun är imponerande. Genom detta bidrag kan vi förstärka stödet till de fotbollsföreningar som driver sina egna anläggningar, vilket är bra. Det leder till att fler barn och ungdomar kan utöva sin idrott. Ett levande föreningsliv är en central del i att göra Linköping till en attraktiv kommun att bo i, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
För att underlätta för de föreningar som ansvarar för drift och skötsel av konstgräsplaner tillkommer ett extra tillfälligt stöd om sammanlagt 1, 2 miljoner kroner, för att möjliggöra nödvändiga driftsinsatser inför säsongen.
– De föreningar som ansvarar för drift och skötsel av konstgräsplaner har signalerat att det ordinarie bidrag som finns inte täcker de faktiska kostnaderna för drift och skötsel. Med detta tillskott kan föreningarna fortsätta underhålla planerna och utveckla sina verksamheter, det är glädjande då vi vill ha en levande föreningsverksamhet i hela kommunen, avslutar Gustaf Appelberg (L).
Fördelningen sker enligt följande:
Hjulsbro IK (två planer) - 600 000 kronor
BK Kenty - 300 000 kronor
IFK Wreta Kloster - 300 000 kronor
Summa: 1 200 000 kronor
Tillfälligt stöd till elitidrottsföreningar
Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om ett tillfälligt stöd på totalt 2,5 miljoner kronor till fyra elitidrottsföreningar i Linköpings kommun. Coronapandemin har slagit hårt mot kommunens elitidrott. Extra hårt drabbade är kommunens arenaidrotter som under pandemin haft stora kostnader i kombination med uteblivna publikintäkter och en osäker sponsormarknad. Elitidrottens roll i Linköpings kommun är viktig. Förutom att vara en del av kommunens identitetsutveckling bidrar den till underhållning och utgör en tydlig förebild för många barn och ungdomar samt så fyller också en tydlig roll ur ett näringslivs- och destinationsperspektiv.
– Idrottsföreningarna har gjort ett fantastiskt arbete under svåra förhållanden och dessa medel ska användas för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Nu får idrotten ta emot publik med full kapacitet men att återstarta kommer att ta tid. Därför har vi inom Alliansen arbetat fram detta stöd för att stötta föreningarna under denna ansträngda period, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade under torsdagen 28 oktober att införa ett tillfälligt stöd med 2,5 miljoner kronor till elitföreningar som bedriver lagidrott på elitnivå och som under pandemin drabbats extra hårt med stora kostnader och uteblivna publikintäkter.
Fördelningen sker enligt följande:
Linköpings Fotboll Club (LFC) - 1 500 000 kronor
Linköpings Innebandyklubb (LIBK) - 700 000 kronor
Linköpings City - 200 000 kronor
Linköpings Volleyboll Club (LVC) - 100 000 kronor
Summa: 2 500 000 kronor