Hur är det att vara ung i Linköping? Det har 15 ungdomar berättat om i tre olika podcastavsnitt. I podcasten tar de upp olika samhällsfrågor och problem som de upplever som unga. Dessa avsnitt spelades upp för politikerna på Arbis den 5 februari då workshopen Reversed Townhall hölls.
Del av ett EU-projekt
Workshopen är en del av EU-projektet NET-IDEA (Network of European Towns for Interculturalism, Diversity, Equality & Anti-discrimination). Det svenska partnerskapet drivs av Interkulturella Städer Sverige tillsammans med Linköpings kommun och Botkyrka kommun. Projektet syftar till att skapa inkluderande städer. Evelina Lundqvist, projektledare i Sverige, berättar mer:
– Projektet pågår i sexton europeiska städer samtidigt, men konceptet med Reversed Townhall är det bara vi i Sverige som gör. Samtalen kan se olika ut, men syftet att ungdomarnas röst ska höras är detsamma. I Spanien gör de exempelvis en kultur- och konstworkshop och i Tyskland har de gjort en fotoutställning.
Luis Lineo, Evelina Lundqvist, Julia Andersson och August Wide. Foto: Evelina Restrup
Ungdomarna får ta plats
En av drivkrafterna bakom Reversed Townhall är Luis Lineo från mediehuset Fanzingo i Botkyrka. Han har alltid velat ge en röst åt unga och underrepresenterade. Begreppet Reversed Townhall myntades för några år sedan under en resa till Bryssel.
– Vi var med i ett EU-projekt och berättade om hur vi ville ge ungdomarna inflytande och en röst. När vi beskrev det lät det som en omvänd riksdag, så det fick det heta helt enkelt, säger Luis.
Under kvällen den 5 februari modererade Luis samtalet mellan ungdomarna och politikerna. Vid sin sida hade han Linköpings kommuns ungdomsombud August Wide och Julia Andersson.
– Som ungdomsombud jobbar vi ständigt med att ta fram olika metoder för att öka ungdomars inflytande och inkludering i kommunen. Dialogforum är väldigt effektivt och en bra metod för det, så när vi blev inbjudna till projektet kändes det helt rätt, berättar Julia.
Politikerna som deltar är från alla riksdagspartier och de flesta har två representanter på plats.
– Vi utgår från ungdomarnas podcastavsnitt som politikerna och ungdomarna sedan får diskutera och reflektera kring. Avsnitten handlar om psykisk ohälsa, utanförskap och rasism, säger August.
Johanna Palmstierna, utvecklingsledare på FoU Centrum i Linköpings kommun, som driver projektet i Linköping, summerar kvällen:
– Ungdomarna är vår framtid och det är viktigt att vi lyssnar på dem. Det är ett spännande projekt och jag är stolt att vi är en del av det. Kvällens diskussioner blev precis det vi hoppades på!
Text: Alexandra Cardenbäck