Hoppa till huvudinnehåll

En polare för tryggheten

17 april 2023 | Kommun & politik, Arbete, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I röda jackor rör sig fältarna runt i Linköpings olika stadsdelar för att möta vuxna, barn och unga. Jämsides fältarna går polarna. De båda rollerna ingår i områdesteamen och finns till för att stärka tryggheten i Linköping med fokus på Berga, Ryd och Skäggetorp. Nu behövs fler polare.

Hussein Mohammadi och Jonathan Ilia har jobbat som polare och är i dag fältare.

Klockan är 10.00 och planeringen är i full gång för hur arbetet för dagen ska fördelas. Fältarna finns i områdena både dagtid och kvällstid. På dagen besöker de skolor och rör sig i området, på kvällarna möter de barn och unga som cyklar och leker, spelar fotboll och umgås. Ibland arrangerar de aktiviteter för ungdomar, som i förra veckan då de bjöd in till en grillkväll i Skäggetorp.

Hussein Mohammadi och Jonathan Ilia började som polare men har nu varsin heltidstjänst som fältarbetare, eller fältare som det också kallas. Nu söker områdesteamen fler polare till sin verksamhet.

– Jag trivs med socialt arbete och att få träffa nya människor. Vårt jobb går ut på att möta barn och unga, skapa relation och arbeta förebyggande. Vi stöttar om de behöver hjälp eller stöd och samverkar med viktiga samhällsfunktioner, säger Hussein.

Hussein och Jonathan trivs med arbetet, kollegorna och alla möten med människor.

Områdesteam arbetar trygghetsskapande

Områdesteam, som består av fältsekreterare, fältarbetare, brottsförebyggande brobyggare, polare och samordnare, startade upp sin verksamhet hösten 2021. Uppdraget är att göra Linköping till en bättre och trygg plats att växa upp och leva på. Fokus ligger på de utsatta områdena Berga, Ryd och Skäggetorp, men medarbetarna rör sig över hela staden.

– Vårt uppdrag är att bedriva förebyggande och trygghetsskapande socialt arbete i hela Linköpings kommun. Vi är socialtjänstens yttersta spets och kan vara den första kontakten för dem som inte förmår att be om hjälp den vanliga vägen, säger Titti Holmkvist-Curry, gruppledare IFO, Linköpings kommun, och fortsätter:
– Vi verkar på både gruppnivå och individnivå under bland annat kvällar och helger då många av kommunens övriga verksamheter är stängda.

Fältare och Polare arbetar alltid i team. Ingen får gå ensam, alla hjälps åt.

Uppsökande verksamhet

Fältarna och Polarna besöker platser där ungdomar finns. Det kan vara fotbollsplaner eller lokaler där ungdomar spenderar tid. I samverkan med polis, ordningsvakter, organisationer och kommunens verksamheter vill de vara en länk mellan ungdomssidan och vuxenvärlden.

– Vi märker en tydlig skillnad på bemötande. Från början var ungdomarna misstänksamma mot oss men vi har jobbat med relationsbyggandet och efter något år har det blivit bättre. Barnen hälsar på oss, kommer fram och pratar. En del av dem har vi kunnat hjälpa med skolan eller att söka jobb. Vi ser en förändring, inte direkt men vi ser att det blir bättre för vissa, säger Jonathan som efter ett år som polare nu blivit fältare.

Hussein och Jonathan är unga. Hussein är 21 år och Jonathan 19 år, och båda två känner både stolthet och meningsfullhet för sitt arbete.

– Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Jag brinner för arbetet och längtar till kollegorna och ungdomarna vi möter varje dag, säger Hussein.

– Min bästa vän var polare och han tipsade mig om tjänsten. I början var det svårt. Ingen ville hälsa när vi var ute och rörde oss i områdena så mitt mål blev att få de flesta att hälsa på mig. Förra sommaren blev jag erbjuden en tjänst som fältare. Jag trivs och jag gillar att arbeta med människor, säger Jonathan.

En av omårdesteamens uppdrag är också att lyfta medborgarens röst. Det kan exempelvis röra sig om otrygga platser eller situationer. Genom rapportering tillbaka till kommunen och myndigheter kan de uppnå förändring. När fältarna är ute och rör sig snappar de upp vad som sker, får en annan förståelse för situationer och skapar förtroende.

Fältarna arbetar heltid. Många började som Polare.

Fler Polare behövs

Till tjänsten som polare ska man vara mellan 17-19 år gammal men ingen arbetslivserfarenhet krävs, däremot en förståelse för vad arbetet innebär. Två fältare och två polare bildar ett team som går tillsammans. Arbetet börjar med planering på kontoret. Beroende på årstid åker teamet ut med bil eller cykel. De som är under 18 jobbar till senast klockan elva på kvällen, övriga i teamet slutar vid midnatt. Utbildning till nyanställda ges alltid. Som polare får man arbeta i max två år, därefter kan den som vill söka vidare till fältare.

– Polarna är ofta yngre så när de arbetat som polare ett tag kan de i stället bli fältare och inspirera och vara en förebild för nya ungdomar att ta klivet in som polare, säger Huseein.

– Vissa är bra på jobbet men vissa behöver jobbet. Ibland behöver vi anställa de som behöver utvecklas för att det kommer ge ringar på vattnet, säger Jonathan.

Polaretjänsten, som även kallas ungdomsstödjare, går att söka fram till den 24 april.

 

Text och foto: Fanny Miles

 

Senast ändrad den 17 april 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut