Hoppa till huvudinnehåll

En simhall för alla

16 augusti 2022 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Tinnerbäcksbadet - så heter Linköpings nya simhall som beräknas stå klar i vinter. Arbetet med simhallsprojektet har pågått sedan 2002. I tjugo år har Hans Mayer varit en kugge i projekthjulet och sett utredningar och förstudier för simhallen växa fram, för att övergå till funktions- och lokalprogram och bli byggnation. En resa från idé till verklighet.

Nya simhallen, Tinnerbäcksbadet, sedd från Tinnis. Foto: Fanny Miles

Hur tar man som tjänsteperson sig an ett så pass långt och stort projekt som simhallen? Det har vi frågat Hans Mayer, sakkunnig i idrottsanläggningar och tempererade bad på Kultur- och fritidsförvaltningen, Linköpings kommun.

– Jag ropar inte hej än! Det gör jag aldrig förrän efter ett par månader efter projektets invigning, när jag vet att allt rullar som det ska, säger Hans Mayer tydligt med en antydan till skratt.

Arbetat med frågan sedan 1997

Hans Mayer började jobba för Linköpings kommun 1991. Redan 1997 hamnade Hans i frågor om att utveckla Linköpings simhall.

Simhallen, den gamla, har varit en välbesökt och omtyckt plats sedan den byggdes 1965.
Under 1980-talet byggdes den ut med äventyrsbad och har räknats till en av Sveriges mest kompletta badhus. Den saknar dock en 50-metersbassäng vilket begränsar användandet i form av större tävlingar. Linköpings simsällskap LASS har nyttjat simhallens 25-metersbassänger men samtidigt efterfrågat den där 50-meters bassängen. Under hösten 2002 gjordes en första förstudie då LASS hade behov av mer bassängyta. Att det skulle bli en helt ny simhall var inte planen då.

– Vi tittade på flera möjligheter och resonerade kring olika alternativ. Bygga ut nuvarande simhall, bygga flera små simhallar eller helt enkelt bygga en ny stor simhall. I en simhall samlas människor från hela staden vilket gjorde att vi landade i att bygga en större och ny simhall för alla, berättar Hans.

Beslut antogs 2014

Efter utredning, medborgardialog och diskussioner med simföreningar antogs beslutet om en ny simhall 2014. Det är många delar som ska klaffa när ett beslut om en ny simhall ska tas. En fråga som stötts och blötts har varit placering av den nya simhallen. Platsen tog en vända genom Stångebro innan beslutet togs att nya simhallen ska ligga på Folkungavallen i anslutning till Tinnis. Platsen där simhallen i dag byggs är platsen som diskuterades från början.

Hans Mayer

Arkitekttävling för utformning

År 2016 utlystes en arkitekttävling på uppdrag av Linköpings kommun tillsammans med Lejonfastigheter och Sveriges arkitekter för utformning av nya simhallen. Förslaget Vågen vann 2017.

– Det blev ett lite för dyrt förslag och vi omarbetade det. Allt som är böjt kostar mer att bygga och vi ville effektivisera ytan. Vi höjde också upp allt istället för att gräva djupt vilket inte blev lika kostsamt.

År 2019 sattes så äntligen spaden i marken och nya simhallen började byggas.

– Det svåraste i en så pass lång process som projektering av simhallen, är att behålla en målbild och samtidigt möta förväntningarna från simföreningar. Det gäller att lyssna både på idéer från simföreningar och erfarenheter från personalen, samt väga samman det med allmänhetens behov och ekonomiska ramar då Funktions- och lokalprogram ska tas fram, förklarade Hans.

Blöta och barfota besökare

En simhall är inte bara ett hus med bassänger och pooler. En simhall är, som Hans säger, en plats där besökare är blöta och barfota. Det gör att allt från golvmaterial till värme blir avgörande för trivseln.

– Vårt uppdrag som kommun är att skapa en simhall med tillgänglighet, trygghet och trivsel. Kommunikationsflödet inne i simhallen är viktigt. Det handlar om allt från miljöbelysning till pooler anpassade för simsport, nöjesbesökare och rehab. Vi tittar också på miljöaspekten ur flera perspektiv. Allt från simhallens sedumtak och sunda material till lite bredare perspektiv om man ser till hur många bilresor som tjänas in av att Linköpingsbor väljer Tinnerbäcksbadet framför att åka till andra bad längre bort, berättar Hans.

För att bygga strategiskt berättar Hans att några ytor kommer att vara oinredda vid öppning för att kunna komplettera med nya attraktioner om några år.

En ny mötesplats

Simhallen, eller Tinnerbäcksbadet, ligger centralt med utsikt över både staden och Tinnis. Runt om pågår bygget av Folkungavallen för fullt. Det kommer att bli en helt ny mötesplats för alla.

– Som tjänsteperson har jag varit delaktig i projektet under 20 års tid och nu är det fullt ös fram till öppning. Som privatperson kommer jag efter öppning att sätta mig på relaxen och pusta ut. Sen kommer jag avrunda med en räkmacka uppe på takterassen med utsikt över staden och domkyrkan.

Linköpings nya simhall Tinnerbäcksbadet

Linköping ska få en ny, finare och bättre simhall. När allt är klart kommer det finnas fler och större bassänger, ett upplevelsebad, en hoppbassäng, gym, relaxavdelning, två solterasser bland annat.

  • 50-metersbassäng, med 10 banor och läktare för publik
  • 25-metersbassäng, med 6 banor med höj- och sänkbar botten
  • Hoppbassäng med två 1-meterssviktar, två 3-meterssviktar samt trampoliner på 1 meter och 5 meter samt läktare
  • Undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten
  • Rehabbassäng med höj- och sänkbar botten
  • Familjebad med tre vattenrutschbanor, vågbassäng, strömmande kanaler och barnbassäng, samt bubbelpool, bastu och ångbastu
  • Separat relaxavdelning med bubbelpool, avsvalningsbassäng, ångbastu och två torrbastur
  • Solterrasser på plan 10 och 12
  • Träningslokaler och gym
  • Drygt 1 000 omklädningsskåp
  • Två serveringar

 

Visionsbild över nya simhallen. Illustration: 3XN Architects

 

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 17 augusti 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut