Hoppa till huvudinnehåll

En stor dos empati och kärlek i familjehem

26 april 2021 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Det låg där och grodde inne i hjärteroten i många år. Tanken och drömmen om att ta steget och bli familjehem. Och det är ju så det är med drömmar, att de antingen falnar, eller som i Fridas fall, växer sig allt starkare.

SKR håller i Familjehemmens dag den 27 april. Foto: Mostphotos

Processen började våren 2020. Dels processen att våga landa i att välkomna ett barn men också den process som socialtjänsten har innan de godkänner ett familjehem.
– Som familjehem ska vi vara en trygg och kärleksfull plats för ett barn som av olika anledningar inte kan bo med sitt biologiska nätverk. Vi ska fungera som en familj tillsammans med vårt placerade barn och samtidigt samarbeta med socialtjänsten och det biologiska nätverket, säger familjehemsmamman Frida.

Det tredelade föräldraskapet

Ur en situation där ett barn kan behöva placeras uppstår ett slags tredelat föräldraskap mellan socialtjänsten, det biologiska nätverket och familjehemmet. Relationen kan vara ansträngd men den kan också vara respektfull.

– Jag tror att det är viktigt att vara empatisk för att kunna sätta sig in i situationen. Det handlar om ett barn som inte kan bo hemma men också om en förälder som inte får eller kan ha sitt barn boende hos sig av olika anledningar. Det är komplext och därför också viktigt att umgänget och relationen blir så bra som möjlig, säger Frida.

För Frida och hennes familj har barnet som placerats hos dem fått en självklar plats. Kärleken är stor men i det finns också utmaningar. Som familjehem är man inte vårdnadshavare på papper och därför får inga stora beslut tas utan att först stämma av med socialtjänsten och barnets vårdnadshavare. Men det finns också känslomässiga utmaningar i att möta barnets funderingar, oro och känslor.
– Alla känslor är normala. Barnet har sin resa och vi vår. För att det ska bli en så bra placering som möjligt måste barnet få tid att anpassa sig och att som vuxen ha tålamod med det, säger Frida och fortsätter:
– Familjehem ska inte förväxlas med adoption. Det måste finnas en förståelse för att återföreningen är central och att barnet är placerat så länge det finns ett behov av det, förklarar hon.

Utmaning i att inte veta

Kanske är det också den svåraste delen av uppdraget. Ovissheten. Margareta Nilsson har jobbat som familjehemssekreterare i över femton år och hon pratar med vördnadsfull ton om alla de människor som öppnat upp sina hem.

– Jag är ödmjuk inför familjehemmens engagemang och deras förmåga att öppna sitt hjärta för ett barn de inte känner än. Samtidigt som de måste vara tillmötesgående mot oss och det biologiska nätverket. I så många år har den känslan funnits hos mig, vilken insats de gör. Det kan rentav vara livsavgörande för barnet, säger Margareta Nilsson.

Tid och plats

För att bli familjehem ska det finnas fysiskt och psykiskt utrymme och inte allra minst tid att ta sig an uppdraget. Socialtjänsten kommer att utreda den som vill bli familjehem och vid ett godkännande matchar familjehemssekreteraren ett barn med en passande familj. Detta för att placeringen ska bli bra. Under tiden familjen har barnet hos sig hålls en regelbunden kontakt mellan socialtjänsten, det biologiska nätverket och familjehemmet. Att låta barnet få träffa sitt biologiska nätverk har barnet rätt till.

Uppdraget som familjehem kan te sig olika. Ibland behöver ett barn en placering under en viss period och då måste familjehemmet vara beredd på att barnet kommer att flytta tillbaka till det biologiska nätverket. Men det finns också fall där barnet placeras i familjehemmet under många år. Oavsett, så är normalitet och rutiner i vardagen en viktig del.
- Trygghet, tillit och förutsägbarhet men också en stor dos empati och kärlek. Det kommer man långt med, säger Margareta.

Text: Fanny Miles

Stöd till familjehemmet
Familjehem får alltid stöd av barnets socialsekreterare, familjehemssekreterare, en konsulent och att andra utförare exempelvis BUP vid behov. Blivande Familjehem får också utbildningen Ett hem att växa i som utarbetats av Socialstyrelsen samt flera temaföreläsningar.


Vill du bli familjehem?

På Linköpings kommuns webbplats finns information om familjehemsuppdraget.


Familjehemmens dag - kostnadsfri webbsändning
Den 27 april arrangeras familjemmens dag av SKR. Syftet med dagen är att uppmärksamma familjehemmens viktiga uppdrag. I år webbsänds dagen den 27 april klockan 18-19.30 och det är kostnadsfritt att delta.



Senast ändrad den 26 april 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut