Skolstarten med introduktionsveckorna på gymnasiet är en tid att lära känna sin nya skola och sina nya klasskamrater. Vissa skolor anordnar välkomstaktiviteter på dagtid för att underlätta för elever att på ett tryggt och säkert sätt utforska omgivningarna och skapa nya kontakter. Aktiviteterna leds av äldre elever, utsedda faddrar, vilka har fått tydliga riktlinjer för hur dessa aktiviteter bör gå till.
Introduktionsperioden inleds när gymnasieskolorna startar läsåret för de nya eleverna och pågår allt ifrån en till två veckor. Under dessa veckor kommer många unga att röra sig i city både på dagarna och kvällarna.
Efter skoldagens slut kan det vara andra aktiviteter som sker på elevernas egna initiativ. Skolorna för en kontinuerlig dialog med både elever och vårdnadshavare om trygghetsaspekten kring dessa aktiviteter som sker utanför skolans regi.
- Vi jobbar med trygghetsfrämjande närvaro på olika platser i innerstaden under de här veckorna, eftersom vi vet att risken för fylla, kränkningar och brott ökar i samband med insparksaktiviteterna. Det är oerhört viktigt att alla nya gymnasieelever skall kunna starta sin gymnasietid utan att riskera att bli förnedrade, det ska ju vara tryggt och roligt att börja gymnasiet, säger Anders Fernemark, säkerhetschef på Linköpings kommun.
Fysisk närvaro av vuxna skapar lugn
Under introduktionsveckorna kommer Ung Puls och fritidsgårdarna att ha öppet och erbjuda aktiviteter i olika områden. Efter stängning finns en mobil enhet i city.
- Med bra allmänna fritidsaktiviteter och fysisk närvaro av vuxna vet vi att elevernas egna aktiviteter blir lugnare. Vi är många som samarbetar för att öka tryggheten under de här veckorna, det är områdesteamet, Ung Puls, väktare, ordningsvakter, föreningar, Frivilliga resursgruppen (FRG), nattvandrare och Polisen. Men jag vill också uppmana alla föräldrar att engagera sig och ta sitt ansvar under den tid då introduktionsveckorna pågår, säger Anders Fernemark.
Alla vårdnadshavare får information från respektive gymnasieskola om aktiviteter som sker i samband med skolstarten.
På Linköpings kommuns webbplats finns samlad information om uppstartsveckorna med tips och råd från Polisen och länkar till ytterligare information om vad föräldrar kan göra för att stötta sin tonåring.