Priset Årets entreprenörskapsfrämjare delas ut varje år av Linköpings kommun tillsammans med Ung Företagsamhet. Priset går till en person inom gymnasieskolan som är en tydlig förebild och drivkraft på sin arbetsplats för att ge eleverna kunskap och inspiration att testa på entreprenörskap i skolan. Det ger eleverna ovärderlig erfarenhet inför framtida arbetsliv oavsett om det blir som anställd eller egenföretagare.
I år gick priset till Magnus Löfkvist, som är lärare på Vreta utbildningscentrum sedan 20 år tillbaka. Just kursen i entreprenörskap och rollen som UF-lärare har han haft i tio år och tyckte från början att om skolan ska samverka med Ung Företagsamhet så ska de göra det ordentligt.
– Därför bestämde vi att UF-företagande skulle vara obligatorisk för alla elever. För att det ska funka oavsett elevernas ekonomi så bekostar skolan startavgiften för UF-företagen, säger Magnus.
Lärande är det viktigaste
Just eleverna är det han tycker är det roligaste i rollen som UF-lärare och något han berättar mycket om. Han tar flera exempel på elever som har utvecklat sina idéer längs med vägen och tagit vara på alla chanser som har dykt upp, och några vars vinst har överträffat deras egna mål flera gånger om. Men vinsten är inte det viktigaste – utan lärandet står i fokus och hur de har tacklat motgångar.
– UF-företagande är framförallt ett sätt för eleverna att växa. Att ge eleverna nya möjligheter och erfarenheter i ett ämne som inte är som alla andra ämnen, utanför skolsalen. Det blir mer “på riktigt” och liknar ett framtida arbetssätt, säger han.
– Det är väldigt roligt att få det här priset. Jag tar det som ett kvitto på att målmedvetet och långsiktigt arbete lönar sig, och jag kommer fortsätta driva på arbetet framåt, säger han.
Drivna individer behövs
Linköpings kommun har tillsammans med Ung Företagsamhet delat ut priset sedan 2015.
– Det finns en stark entreprenörskapsanda här i Linköping, men sett till kommunens storlek är nyföretagandet lågt. Det behövs drivna individer som Magnus på våra gymnasieskolor för att fler unga ska våga tro på sig själva och testa sina idéer, för att på sikt öka nyföretagandet. Det är något som är viktigt för en växande stad som Linköping, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör på Linköping kommun.
Text och foto: Malin Wictorén