Nu i augusti fylls åter skolgårdar med barn och ungdomar. Alla Linköpings kommunala skolor öppnar upp för undervisning på plats. Men viss distansundervisning kan inte uteslutas.
Varje skola arbetar utifrån sina egna förutsättningar för att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Skolverket ger till landets grund- och gymnasieskolor. Som till exempel schemaläggning och hur man hanterar logistiken i lokalerna.
De grundläggande råden är som tidigare, att hålla distans, tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig krasslig. Allt för att värna om både elevernas och lärarnas hälsa.
De bästa förutsättningarna för en lyckad skolgång, både för lärare och elever, är att få vara på plats i skolan, både vad gäller utbildning och socialt samspel med andra.
Gymnasieleverna återvänder
Efter vårens distansundervisning öppnar nu de kommunala gymnasieskolorna upp för undervisning i skolornas klassrum.
– Det känns mycket bra att kunna bedriva undervisning på plats i skolorna igen. Samtidigt behöver vi ta ansvar för att motverka smittspridning och organisera undervisningen så att det inte uppstår trängsel i skolan eller i kollektivtrafiken, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen.
Scheman anpassas
En ändring under gymnasiehösten kommer vara att skoldagen förskjuts mellan 30-60 minuter. Detta för att minska trängseln i kollektivtrafiken under rusningstid på morgonen, då det är många som åker till både jobb och skola.
På skolorna uppmanas elever att ta sig till skolan på alternativa vis. Att de som kan till exempel cykla eller gå gör det, för att lämna plats åt de elever som verkligen behöver ta bussen eller tåget.
På Linköpings kommuns hemsida finns mer information om schemaförändringarna för gymnasieskolorna:
Text: Charlotta Flodén