Carinas första råd är att kolla igenom vilka automatiska dragningar du har från ditt konto bakåt i tiden. Ofta går det att hitta en del onödiga utgifter.
- Du kanske har ett gammalt abonnemang för en mobil som du inte använder längre, säger Carina.
Det kan också vara bra att lägga om fakturor till e-fakturor för att slippa betala faktureringsavgifter. En sådan liten förändring kan ge en hel del pengar på sikt.
Ett annat råd är att se över din matkonsumtion i januari. Kolla till exempel om det finns saker i frysen som kan komma till användning.
- Då behöver du kanske inte handla lika mycket som vanligt. Du kan även anpassa dina inköp efter säsongen. Köp rotfrukter istället för dyra tomater. Och titta i butikernas svinnlådor om du hittar billiga produkter med kort hållbarhetsdatum. Då kan du laga mat till lågt pris och frysa in matlådor. Ta sedan med dig lunchlådor till jobbet.
Satsa på köpstopp
Ett annat av Carinas tips är att ge sig själv ett köpstopp.
- Ge dig inte ut på rea i butikerna och surfa inte runt på e-handelssidor för att kolla om det finns någon bra deal. Det behöver du inte i januari. Och detta kan du tänka på även resten av året. Det har blivit allt vanligare att människor har köpstopp. Inte bara av ekonomiska skäl, utan också för att undvika att delta i konsumtionshysterin.
Även om många tycker att januari är en jobbig månad så menar Carina att det också är en bra tid att skapa förändringar i sin privatekonomi.
- En hel del använder januari för att gå till gymmet och infria sina nyårslöften. Då är det också smart att ge ett nyårslöfte om att förbättra sin egen ekonomi.
Gör en budget
Ett bra sätt att få överblick över pengarna är att göra en budget. Då ser du vilka utgifter du har idag, om det går ihop sig, och vilka förändringar du kan göra för att få råd med olika saker.
- Du kanske vill köpa en ny cykel eller göra något på semestern. Spara då ihop pengarna först istället för att ta ett lån. Det blir också billigast.
Om du vill få hjälp med din privatekonomi och att skapa en budget hittar du information på webben från Konsumentverket. Du kan också kontakta Linköpings kommuns budget- och skuldrådgivning.
- Det går att boka tid hos oss genom vår e-tjänst eller genom att kontakta Kontakt Linköping, säger Carina.
Här hittar du mer information:
Här kan du skicka e-post till budget- och skuldrådgivningen: