Hoppa till huvudinnehåll

Fåglar och fantasi i Skäggetorp

28 augusti 2023 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Regn och rusk stoppade inte eleverna på Nygårdsskolan från att premiärleka i den upprustade lekparken vid Rågången i Skäggetorp.

Malak och Arjeta har byggt fågelholkar till nyinvigda lekparken Rågången i Skäggetorp. Foto: Linnéa Waldner

Efter att ha rustats upp under våren öppnade lekplatsen vid Rågången i Skäggetorp igen vid slutet av sommaren. Lekparken har byggts om för att återigen bli en attraktiv lekmiljö och mötesplats. Gungor, lekställningar och sandlådor har bytts ut. Fantasifulla lekskulpturer och sittplatser har tillkommit. Dessutom har träd planterats för att på sikt erbjuda skugga på platsen. Stefan Erikson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, fanns på plats vid invigningen av lekplatsen.

- Lekplatser och utemiljöer är viktiga för Linköpingsborna. En omhändertagen, städad och fin plats upplevs tryggare och så klart trevligare. Jag hoppas och tror att Rågången återigen blir en välbesökt och uppskattad mötesplats, säger Stefan Erikson.

Lekplatsen Rågången i Skäggetorp har rustats upp.

Skolelever skapar fågelholkar och insektshotell

Parken har fått ett fågeltema, vilket bland annat återspeglas i lekskulpturer samt i fågelholkar och insektshotell. Fågelholkarna är skapade av elever från Nygårdsskolans klass 5A och 5B (nu efter sommarlovet sjätteklassare). Insektshotellen är skapade av en klass för elever som nyligen har kommit till Sverige.

- Snickrandet blev en del i undervisningen och har lett till att eleverna i förberedelseklassen har lärt sig om såväl biologi och teknik som många nya ord och begrepp, säger Alexander Hebo på Nygårdsskolan.

Eleverna har verkligen sett fram emot att gå hit. Vi har ju nästan fått hålla er härifrån! Ni har ju verkligen velat gå hit och leka, säger Alexander, till eleven Elsa som tillsammans med några klasskompisar gungar på den populära gruppgungan.

Rågången har fått ett fågeltema.

Roligt men svårt att bygga fågelholk

Tillsammans med Stefan Erikson letade Malak Mahmoud och Arjeta Danqi, elever på Nygårdsskolan, ivrigt efter den fågelholk de hade gjort.

- Den här, den är vår! Titta Arjeta, det är den. Vi skrev våra namn på - M + A och ett hjärta, ropar Malak när hon får syn på den rödvita holken de byggt och målat.

- Jag är glad att den är så nära mitt hus så att jag kan gå hit och se den. Jag ska ta med min mamma hit och visa den. Jag känner glädje över att se den här, säger Arjeta.


Arjeta och Malak berättar för Stefan om hur de byggde fågelholken. Det var ganska svårt, säger Malak. Eller i alla fall lite svårt fyller Arjeta i. Det roligaste var att måla och dekorera den med olika mönster.

- Vår är prickig. Och fråga mig varför vi har gjort ett så litet hål i den. Det är för att vildfåglar inte ska gå in i den och ta äggen och förstöra allt, säger Malak.

- Jag är så glad över ert bidrag till lekparken. Parken har blivit så fin efter upprustningen och det är kul att ni elever har byggt holkarna som blir ett avtryck i området som förhoppningsvis kommer att finnas här i flera år framöver, säger Stefan Erikson.

Malak, Arjeta och Stefan Erikson (M) står under en av fågelholkarna som eleverna byggt.

Insekter är viktiga

Fatima går i förberedelseklass i Nygårdsskolan. Hon har bott i Sverige i två år, innan dess bodde hon i Jordanien, men är ursprungligen från Syrien. Hennes insektshotell sitter högt upp i ett träd i en liten skogsdunge i parken. Fatima, Alexander och Stefan pratar om hur viktiga insekter är för vårt samhälle och att tillverkningen av insektshotellen ledde till många intressanta samtal i klassen.


Text och foto: Linnéa Waldner

Senast ändrad den 28 augusti 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut