I Östergötland finns omkring 630 familjehem och regionen uppmärksammar Familjehemmets dag genom att representanter från regionens kommuner kommer till i-HUSET på Tornby i Linköping den 27 april klockan 11.00-19.00.
– Att vara familjehem är ett livsviktigt uppdrag! Vi finns därför på plats på i-HUSET för att informera och svara på frågor, inte bara om familjehemsuppdraget utan också om uppdragen som jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson, berättar Andreas Thander, Resurskoordinator, Linköpings kommun.
Annat hem
Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt egna kan bland annat vara att barnets föräldrar brister i omsorgen, eller att det finns missförhållanden i hemmet på grund av till exempel våld eller missbruk. Barn kan också behöva ett nytt hem på grund av sitt egna beteende, som exempelvis kriminalitet. Även ensamkommande barn, som kommer till Sverige utan sina föräldrar, kan behöva bo i ett familjehem.
Som familjehem kan du bo på landet eller i stan, i lägenhet eller i hus, vara ensamstående, gift eller sambo, med eller utan barn.
– Det viktigaste är att familjehemmets förutsättningar matchas med barnets behov. Det kan vara mycket man undrar över om uppdraget och med ett personligt möte hoppas vi kunna besvara alla frågor som kan tänkas dyka upp. Det finns ett ständigt behov hos alla kommuner i Östergötland av fler familjehem, säger Andreas Thander.
Webbsändning
Under Familjehemmens dag klockan 13:00 - 14:00 görs en webbsändning för den som funderar på att bli familjehem eller som redan är det. Det är “Uppdrag Psykisk Hälsa” vid Sveriges Kommuner och Regioner som organiserar den.
Du kan också ta kontakt med Linköpings kommuns Frivilligcentrum om du villl engagera dig som familjehem.