Hoppa till huvudinnehåll

Så undviker politikerna smittspridning

28 april 2020 | Kommun & politik, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
För att minska smittspridningen av covid-19 har endast 41 av 79 ledamöter deltagit i kommunfullmäktiges sammanträden under våren. Alla nämnder har av samma skäl beslutat att allmänheten inte kan delta under nämndsammanträdena.

Kommunfullmäktige hade betydligt färre deltagare än normalt under mars- och aprilsammanträdena. Det är beslut som gruppledarna för de olika partierna har kommit överens om för att minska risken för smittan av covid-19.

Kommunallagen ger inte någon formell möjlighet att minska antalet ledamöter under pågående mandatperiod. Men informellt kan man göra det genom överenskommelser mellan partierna.

För att kunna fatta beslut i kommunfullmäktige måste antal ledamöter vara minst hälften av antalet ordinarie ledamöter.

– Hur många ledamöter respektive parti ska utse räknades fram utifrån ett särskilt beräkningssätt som bygger på valresultatet, precis som de 79 ordinarie ledamotsplatserna fördelas efter ett val, säger kanslichef Frida Törnqvist.

Hur länge

Det finns inget beslut om hur lång tid det enbart ska vara 41 ledamöter under sammanträdena.  Gruppledarna i kommunfullmäktige gör en ny överenskommelse inför varje sammanträde.

Fatta beslut

Så länge en nämnd är beslutsför och alltså inte har under hälften av antalet ledamöter kan den fatta beslut.  Men för kommunfullmäktiges del har gruppledarna beslutat att skjuta på ärenden om inte är brådskande i och med att alla ledamöter inte är på plats. Exempel på sådana ärenden är motioner och interpellationer.

Kommande möten

Kommunfullmäktiges budgetmöte som skulle vara i maj ställs in efter ett beslut i kommunfullmäktige. I stället kommer det att genomföras den 29 september. Än så länge är planen att kommunfullmäktige ska hålla sitt sammanträde i juni. Kommunfullmäktiges presidium kommer tillsammans med gruppledarna bestämma om antalet ledamöter ska vara fortsatt färre när junisammanträdet närmar sig.

Allmänheten

Kommunfullmäktige har med tanke på risk för smittspridning under våren uppmanat allmänheten att följa sammanträdena genom kommunens webbsändningar. Dessutom är det möjligt för den som vill se sammanträdet att följa det på en bildskärm i Stadshusets cafeteria.

– Vill någon ändå vara på plats i sammanträdessalen får vi inte hindra det eftersom vi enligt kommunallagen inte får stänga ute allmänheten från kommunfullmäktiges sammanträden, säger Frida Törnqvist.

Nämnderna

I Linköpings kommun brukar kommunstyrelsen och flera andra nämnder vara öppna för allmänheten. Det betyder att den som vill har möjlighet att vara med och lyssna vid sammanträdena.  Nu har kommunstyrelsen beslutat att tillfälligt stänga sina sammanträden till och med 31 juli 2020. Även övriga nämnder har fattat samma beslut, men hur länge varierar från nämnd till nämnd.

Enligt Sveriges kommuner och regioner finns det ingen lagreglerad mötesoffentlighet. Huvudregeln är enligt kommunallagen tvärtom att sammanträden i nämnderna inte är offentliga, det vill säga att sammanträdena hålls inom stängda dörrar. Nämnden får besluta att deras sammanträden ska vara offentliga om fullmäktige har sagt ja till det.

På distans

Kommunstyrelsens ordförande har inte gått ut med någon uppmaning att minska antalet ledamöter när det gäller nämnderna. I slutänden är det något nämnderna själva avgör. Men ingen nämnd har gjort någon sådan överenskommelse.

– Däremot försöker nämnderna ta hänsyn till personer som tillhör en riskgrupp så att de antingen får delta på distans via länk, eller så får ersättare kallas in, säger Frida Törnqvist.

Endast det mest nödvändiga tjänstepersonsstödet finns med fysiskt under sammanträdena. Det kan handla om sekreterare i nämnden och tjänstepersoner som kan detaljer i olika frågor.

Beslutet att kunna delta på distans gäller inte kommunfullmäktige eftersom man inte ansett att kommunfullmäktige har förutsättningar att klara av det med tanke på att antalet ledamöter är så stort.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz

Senast ändrad den 28 april 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut