Ny befolkningsprognos
Den nya befolkningsprognosen för de kommande tio åren visar att Linköpings befolkning kommer att öka med 14 900 personer fram till år 2032. En stor mängd kan tyckas, dock förväntas åldersgruppen under 12 år minska medan åldersgruppen över 80 år ökar. År 2042 antas Linköpings kommuns invånare vara 199 060 personer. 6,7 procent av befolkningen förväntas vara i åldern 80 år eller äldre år 2042, jämfört med 5,2 procent förra året.
– Det går alltid i cykler, framför allt vad gäller barn. Vi ser att barnafödandet minskar på grund av förändrat beteendemönster. Till exempel att många väntar med barn på grund av ekonomisk oro, höga villapriser, klimatskäl eller för att man vill hinna med att uppleva saker innan barn och familj, säger Jimmy Lindahl, statistikchef, Linköpings kommun.
Linköpings födelsetal ligger ofta under rikets genomsnitt. Inte minst beroende på att vi är en universitetsstad.
Minskad invandring minskar befolkningen
Det rent tekniska och relativt torra måttet kring fruktsamhet visar att det under 2022 gick 1,4 barn per kvinna i fertil ålder. Det är samma låga nivå som 1999. Prognosen visar dock att antalet födda barn förväntas öka från 2025 och ännu mer från 2028.
Samtidigt är villapriserna höga i Linköping vilket gör att många köper sin bostad i grannkommuner i stället. Likaså har flyktingströmmarna minskat vilket också bidrar till att den yngre befolkningen minskar.
–Vid prognoserna utgår vi från aktuella antaganden från Migrationsverket. De baserades länge på fortsatt hög invandring efter 2015, men det förändrades sedan snabbt för ett par år sedan, säger Jimmy Lindahl och fortsätter:
– Europa har generellt en åldrande befolkning medan exempelvis Afrika har en ung befolkning. Utan invandring skulle hela Europa ha en kraftigt minskad folkmängd.
Olika för stadsdelarna
Generellt sett över Linköping fördelar sig befolkningen olika över stadsdelarna. I nybyggda områden är det hög inflyttning av barnfamiljer, vilket gör att förskolor samt låg- och mellanstadieskolor fylls under några år. Så fort barnen når högstadieåldern minskar också elevkullarna för låg- och mellanstadiet i (relativt) nybyggda områden vilket medför att skollokalerna står halvfulla. Med höga bostadspriser förändras inte flyttmarknaden markant heller.
– Där behöver kommunen jobba med att försöka jämna ut takten när det gäller nybyggnation av bostäder. Dimensionera en skola utifrån premisserna att elevkullarna skiftar i storlek över åren. Skifta från låg-, mellan- och högstadiet. Det bästa är om ett nybyggt område samlar barn och vuxna i olika åldrar, menar Jimmy Lindahl.
Den nya befolkningsprognosen visar tydligt den kompetensutmaning Sverige har framför sig. Att vi blir äldre är förstås glädjande men för att möta behovet som en äldre befolkning medför måste den yngre befolkningen öka i samma takt. Annars finns det inte resurser kort och gott.
– För att behålla en folkmängd uthållig behöver vi 2,1 födda barn per kvinna. Vilket för Linköpings del med nuvarande befolkning skulle ge ungefär 2 500 födda barn per år, vilket kan jämföras med att det föddes 1 611 barn 2022. För ett år påverkas vi inte nämnvärt men om denna takt fortsätter minskar vi på sikt utan inflyttning, säger Jimmy Lindahl.
Sammanfattning av befolkningsprognos för 2023-2032
- Folkmängden förväntas öka med drygt 14 900 personer fram till 2032 upp till 181 610 invånare
- Vid utblickens sluttidpunkt 2042 förväntas kommunen ha 199 060 invånare
- Under 2023 förväntas folkmängden öka med 1 360 personer till 168 040 invånare
- Åldersgrupperna yngre än 12 år förväntas minska
- Personer i åldern 80 år eller äldre förväntas öka mycket
- Antal födda barn förväntas öka tydligt från och med 2025 och ännu mer från och med 2028
Text: Fanny Miles