Allians för Linköping (M, C, L och KD) menar att deras mål och ambition har varit tydligt inställt på att fler ska komma ut i arbete, att färre ska vara beroende av försörjningsstöd och att Linköpings näringsliv ska få den kompetensförsörjning de behöver.
Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden, säger att en av de stora utmaningarna i vårt samhälle är att barn växer upp i familjer som är beroende av ekonomiskt stöd. Ett beroende som ofta leder till utanförskap och som också riskerar att överföras till nästa generation.
- Det bästa botemedlet mot utanförskap och segregation är att personer erhåller ett arbete och därmed kan försörja sig själva och sina familjer. Därför har vi fokuserat på att aktivt erbjuda arbetsmarknadsinsatser som ökar anställningsbarheten, och det ger resultat, säger han.
Öka anställningsbarheten
Några exempel på insatser som har genomförts för att öka anställningsbarheten är språkstöd på praktikplatser - så kallade mobila språkutvecklare - förberedande körkortsutbildning, heltidsaktivering samt Arena arbetsmarknad.
Mikaela Schullström, integrations- och arbetsmarknadsdirektör, är glad över att det sedan en tid tillbaka råder en positiv trend där färre hushåll i Linköping är i behov av ekonomiskt bistånd.
- Vi ser att det arbete som gjorts i att möjliggöra för fler Linköpingsbor att vara i aktivitet under tiden man uppbär ekonomiskt bistånd är väldigt viktigt. Det motverkar att människor riskerar att hamna i utanförskap, säger hon.