– Äntligen är grävskopan i marken. Vi ser fram emot att få öppna vår verksamhet igen i nya lokaler, säger Åsa Mistrén Kämpe, chef på Fenomenmagasinet.
Spadtaget hölls medan snön singlade ner från februariskyn. Kören Ad Libitum sjöng a capella, tal hölls och förskolebarn med ingenjörsrockar tog plats när det var dags att sätta spaden i marken.
Nya lokaler på Valla gård
Spadtaget ägde rum på platsen där det nya Fenomenmagasinet kommer att ligga, på Valla gård, nära universitetet, Vallaskogen och Gamla Linköping.
– Det här kommer bli en trivsam och inspirerande mötesplats. Jag hoppas att ännu fler unga med olika bakgrunder från hela Östergötland kommer besöka Fenomenmagasinet. Det är värdefullt att få öppna dörren till naturvetenskap och teknik, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Micael Antamo, Lejonfastigheter, Åsa Mistrén Kämpe, chef Fenomenmagasinet.
Primära målgruppen är barn
Under spadtaget var förskolebarn från Skattegårdens förskola i Skäggetorp särskilt inbjudna. Deras stora uppgift blev att starta igång den grävskopemaskin som Fenomenmagasinet byggt för spadtaget. En knapptryckning och maskinen startade igång och barnen jublade.
Miniingenjörer från förskolan Skattegården i Skäggetorp fick ta det symboliska spadtaget.
Grävskopemaskinen som tog spadtaget tillsammans med Åsa Mistrén Kämpe, chef på Fenomenmagasinet.
Nytt hus på Valla gård
Fenomenmagasinet har en lång historia som science center i Linköping och regionen. I början av 2022 flyttade verksamheten ur sina lokaler i Gamla Linköping, och har sedan dess bedrivit en mobil verksamhet. Snart är det äntligen dags att ta plats i nya lokaler, anpassade efter deras verksamhet.
– Sedan flytten har vi pratat med både Fenomenmagasinet och Kulturfastigheter och när möjligheten kom att bygga nytt på den här tomten kändes det självklart. Det är en fantastisk plats och känns bra tat vi kan hjälpa till att uppfylla Fenomenmagasinets behov som finns för deras unika verksamhet, säger Micael Antamo, vd för Lejonfastigheter.
Projektbudgeten för bygget av Fenomenmagasinet ligger på 85 miljoner kronor.
Under spadtaget pratade Åsa Mistrén Kämpe om Fenomenmagasinets anda från tiden då Jan Engquist var chef för Fenomenmagasinet.
– Han skapade värden som handlar om värme, välkomnande, hemma och att Fenomenet ska vara en plats för alla. Att få ämnen som matte, kemi och fysik att kännas varma och härliga är ett mål i sig. Det ska vi ha med in i nya verksamheten men samtidigt det moderna. Att vi finns nära Gamla Linköping, där historien tar plats gör att vi får möjlighet att använda oss av historien samtidigt som vi blickar framåt med nya innovationer.
Flera aktörer involverade
Det är i nuläget tre parter som står för Fenomenmagasinets verksamhet, Linköpings kommun, Region Östergötland samt Linköpings universitet. Tekniska verken tillkommer som en fjärde part från 2025 för att möjliggöra verksamhetens fortsatta utveckling.
Under ett normalår tar Fenomenmagasinet emot cirka 40 000 besökare per år.. Av dessa är cirka 25 000 allmänhet och cirka 15 000 elever från hela regionen.
Under byggprocessen på Valla gård kommer gång- och cykelvägen genom Valla gård att tillfälligt ledas om. I övrigt är verksamheten i Gamla Linköping och på Valla gård igång som vanligt.
Text och foto: Fanny Miles