När feriearbetare rekryteras via Linköpings kommun hjälper kommunen till att matcha kandidater och betalar halva lönen de första 90 timmarna. Under feriearbetet får företaget möjlighet att lära känna potentiella medarbetare, samtidigt som ungdomarna får arbetslivserfarenhet.
Food & beverage manager Jenny Lilja på And hotel i Linköping har haft hand om tolv ferieungdomar i sommar, där varje person stannat tre veckor.
– Det har varit väldigt kul att se hur ungdomarna utvecklats i serviceandan under kort tid, samtidigt som hotellet fått bra avlastning, säger hon.
Hon ser en fördel med att ha lärt känna ungdomarna inför kommande behov av extrapersonal i höst, och alla vill vara kvar.
– Jag får mail hela tiden om jobb till hösten. Vi vill helst ha kvar 6-8 personer. Jag är jättenöjd med dem och vill gärna ha feriearbetare nästa sommar igen.
En dörröppnare till arbetslivet
För ungdomarna innebär ett feriearbete en inblick i arbetslivet och möjligheten att orientera sig inom olika yrken. Det gör också att fler samhällsgrupper integreras i arbetslivet i tidig ålder, oavsett socioekonomisk bakgrund.
– Genom att erbjuda feriejobb får företag både möjligheten att testa nya medarbetare och bidra till att ungdomar får en meningsfull uppgift och tillvaro under sommarlovet. Många ungdomar får mer tid på sitt feriearbete än vad vi bekostar. Det visar att ungdomarna gör ett bra jobb, säger Robert Obing, enhetschef på Arbetsgivarenheten på Linköpings kommun.
Här finns mer information för arbetsgivare om ferieplatser:
Text och foto: Lhina Hansson