Under onsdagen signerades ett nytt medborgarlöfte och en ny samverkansöverenskommelse mellan Linköpings kommun och polisen, som går ut på att båda parterna förbinder sig att jobba med ett antal prioriterade frågor för att öka tryggheten i Linköping. Dokumenten pekar ut vilka områden som prioriteras och hur de trygghetsskapande och brottsförebyggande insatserna kommer att riktas framöver.
– Vi testar bland annat en tysk metod som används redan när barnen är små för att förebygga att de rekryteras in i kriminalitet, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Målet är att tillsammans öka tryggheten för Linköpingsborna och minska brottsligheten. I den nya samverkansöverenskommelsen ligger fokus på det brottsförebyggande arbetet, särskilt med betoning på förenade insatser för att upptäcka och förhindra välfärdsbrott i kommunen.
foto: Björn Öberg. Niklas Borg (M), förste vice ordförande kommunstyrelsen, Elin Claesson, kommunpolis, Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef, Kristina Edlund (S), ordförande kommunstyrelsen.
– Vi ska göra allt vi kan för att stoppa välfärdsbrottsligheten, i Linköping ska det inte vara möjligt att fuska och utnyttja vårt gemensamma välfärdssystem. Eftersom dessa brott inte sällan har kopplingar till den organiserade brottsligheten är samarbetet med polismyndigheten av stor vikt i detta arbete, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Fokus på narkotika
Det gemensamma medborgarlöftet utgörs av ett löfte till Linköpingsborna om att Linköpings kommun och polisen tillsammans kommer att intensifiera arbetet mot narkotika, till exempel genom narkotikahund i skolmiljö, och för ökad trygghet och trafiksäkerhet.
– För att Linköping ska fortsätta vara en trygg kommun där vi sätter medborgarna i fokus så behöver vi kraftsamla tillsammans med Linköpings kommun. I medborgarlöftet för 2023-2024 lägger vi fokus på narkotika, ökad trygghet samt vårat trafiksäkerhetsarbete, säger Ann-Christine Rehnström, chef lokalpolisområde Linköping.
– Det här är första gången som vi lägger in skarpa skrivningar mot narkotika i medborgarlöftet, vilket omfattar både skolmiljöer samt krog och restaurang, avslutar Kristina Edlund (S).
Följs upp och redovisas
Medborgarlöftet gäller i två år och följs upp och redovisas tre gånger per år. Resultaten kommuniceras via kommunens och polisens sociala medier och hemsidor.
Samverkansöverenskommelsen mellan Linköpings kommun och Polismyndigheten i Linköpings lokalpolisområde för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete gäller till och med 31 december 2026.
Beslut tas av kommunstyrelsen den 7 juni.