Förändringen innebär att mer skolmat kommer att innehålla mindre laktos än vad den gör idag. De flesta som är känsliga mot laktos kan äta den ordinarie maten istället för att begränsas till specialkost.
- Laktosintoleranta klarar av att äta upp till 2 gram laktos till portion. Genom att tillaga mer mat med en låg mängd laktos kan nu våra matgäster som är laktosintoleranta ta del av vår ordinarie mat istället för att bli begränsade till specialkost, säger Åsa Kullberg som är affärsområdeschef på Kost & Restaurang.
Laktosintoleranta kommer däremot fortfarande att erbjudas laktosfri specialkost de dagar som ingen av rätterna innehåller mindre än 2 gram laktos per måltid. Alla andra dagar kommer det tydligt framgå på matsedel vilka av rätterna som innehåller låga halter laktos.
- Som laktosintolerant kan det vara bra att äta mat med mindre mängder laktos för att stimulera sin laktasproduktion. Det är inte farligt att äta laktos, fortsätter Åsa Kullberg.
Laktosintolerans utvecklas vid cirka fem års ålder
I förskolan kommer det inte att serveras laktosfri specialkost. Det beror på att laktosintolerans är ett tillstånd som börjar utvecklas vid cirka fem års ålder. Om barn i förskolan uppvisar symtom som liknar laktosintolerans beror symtomen troligtvis på något annat.
Ansök om laktosreducerad kost
Den som är laktosintolerand och behöver laktosreducerad kost ska ansöka om detta. Ansökan ska skrivas under av skolsköterskan och lämnas in till Kost och Restaurang. Inget läkarintyg eller liknande behövs.
Vid frågor
Ta gärna kontakt med din skolrestaurang, din skolsköterska eller oss om du har fler frågor eller funderingar.