Hoppa till huvudinnehåll

Inget traditionsenligt studentfirande

21 april 2020 | Förskola & utbildning, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Efter att ha vänt och vridit på olika lösningar har nu Linköpings kommun beslutat att studentfirandet inte blir som vanligt i år. - I denna situation är det inte försvarbart att ha ett traditionellt studentfirande, kommenterar Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör.

Det blir ett annorlunda studentfirande i år. Foto: Mostphotos

Sedan mitten på mars har Sveriges gymnasieelever haft sin undervisning på distans. En rekommendation som kom från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har förbud mot allmänna sammankomster på över 50 personer införts, för att minska spridningen av coronaviruset, covid-19. Regionens kommuner har en samlad grundsyn kring studentfirandet där alla är överens om att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi är ledsna över att behöva ta ett sådant här beslut eftersom vi tycker att sluta gymnasiet är viktigt att fira. Men jag hoppas att ni förstår att situationen i Sverige och världen är allvarlig när det gäller den pågående pandemin. Ingen vill medverka till ökad smittspridning som skulle kunna påverka dig eller din familj. Vi behöver hjälpas åt att ta det ansvaret, säger Anders Jolby.

Våra studenter ska bli firade

Varken studentfirande med utspring inför en stor folksamling med anhöriga och vänner, eller flakåkning i kortege genom Linköping är möjligt med de rekommendationer som råder just nu. Därför håller skolorna på att forma alternativ till det traditionella firandet.

– Självklart vill vi att våra studenter ska bli firade och hyllade för deras år i skolan. Hur varje skola kan utforma det är något vi kommer att ha en dialog med eleverna omkring, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasieskolan.

Betygsceremoni

Elevernas betyg kommer att delas ut i samband med skolavslutningen med anpassade ceremoniella inslag. Ett högtidligt och fint avslut ihop med sina klasskamrater och de lärare man haft under studietiden. Varje skola får nu i uppdrag att planera detta med Folkhälsomyndighetens rekommendationer som grund.

Grundskolans avslutningar anpassas

I grundskolans verksamhet har undervisningen pågått som vanligt. Sommaravslutningarna kommer att anpassas av samma anledning som på gymnasiet. Kommunen är inte beredd att ta risken att bidra till ökad smittspridning med ansamling av både elever och andra under skolavslutningsdagen.

– Även inom grundskolan kommer skolavslutningen att bli annorlunda i år. Vårdnadshavare kommer inte kunna delta på avslutningarna och vi kommer undvika stora skolsamlingar, berättar Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan.

Rektor på varje skola planerar och ansvarar för hur skolavslutningen ska ske på respektive grundskola.

Linköpings kommun följer utvecklingen i samhället och det fattade beslutet kan komma att ändras om Folkhälsomyndigheten kommer med nya rekommendationer.

Text: Axel Svartling

Direktör Anders Jolbys hälsning till eleverna

Senast ändrad den 31 juli 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut