Vad är våld i nära relationer, varför är det så svårt att lämna en relation när någon använder våld och hur påverkas barn som upplever våld? Det, och många fler frågor besvaras under föreläsningen “Våld i nära relationer” som arrangeras gemensamt av Linköpings kommun, Region Östergötland, Svenska Kyrkan samt Kvinnojouren Ellinor. Föreläsningen ingår som en del i Linköpings kommuns våldsförebyggande arbete “Ta snacket” som startar vecka 47.
– Ju fler som samverkar kring en så stor och viktig fråga desto bättre, för det behövs aktörer med olika ingångar. En sak man kan vara säker på, är att alla som arbetar med människor på något sätt har mött både utövare av våld och utsatta, framför allt barn, säger Camilla Strömberg-Hynynen, socialsekreterare.
Olika våldstyper
Faktum är att de flesta som är utsatta för våld skulle svara nej på en direkt fråga, de känner inte igen sig i ordet våld och upplever sig inte våldsutsatta.
– Det gör det viktigt att bryta ner ordet och prata om olika våldstyper. Psykiskt våld till exempel, leder många gånger fram till att man trippar på tå, anpassar sig för att behålla husfriden och skydda barnen. Det blir ett mönster som leder till att du gör saker du egentligen inte vill, säger Jessica Mattila, socialsekreterare.
Viktigt att våga fråga
Föreläsningen “Våld i nära relationer” är riktad till professionella som arbetar med frågorna men också allmänheten. För vad kan en vanlig medmänniska göra vid misstanke att någonting inte står rätt till i en relation?
– Man behöver inte vara expert och göra precis rätt. Försök att bara utforska och ställa öppna frågor, som “hur blir det för dig”, “hur känner du då”, för när våldet har normaliserats har personen ofta slutat känna efter. Den enda frågan som är förbjuden är “vad gjorde du innan slaget kom", avslutar Camilla Strömberg-Hynynen.
Har du eller någon närstående behov av att prata med någon, välkommen att ringa samtalsmottagningen “Våld i nära relationer” på telefonnummer 205210.
Föreläsningen “Våld i nära relationer”
När: Onsdagen den 22 november klockan 8.30-10
Var: St Larskyrkan i Linköping, föreläsningen är kostnadsfri
Vill du ha frukost klockan 08.15? Anmäl det till [email protected] senast 18 november
Text och foto: Elisabeth Askefalk