Checkarna är på 20 000 kronor och det finns tio checkar per år att söka under perioden 2022-2024. Samma företag kan maximalt ansöka om två checkar per år. Pengarna ska användas för en teknik, produkt och/eller tjänst som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser. Testerna ska utföras i Ebbepark eller i Vallastaden.
Mats Appel, delprojektledare för Klimatneutrala Linköping, säger att satsningen ska göra det möjligt för till exempel mindre företag och startups som är verksamma inom klimat- och energiområdet att testa sina innovationer.
– Checkarna kan bidra till att de tar steget att göra en testkörning i verkliga livet. Då kan de se om idén fungerar och göra en utvärdering. Och det handlar alltså inte bara om tekniska produkter utan också om tjänster som påverkar beteenden och skapar sociala förändringar.
En del av Klimatneutrala Linköping
Kommunala bolag och förvaltningar kan inte vara sökande och mottagare av bidrag. De kan däremot vara samarbetspartners i testerna. Även Linköpings universitet, Rise och/eller Campushallen kan vara samarbetspartners. De företag som vill söka checkar kan göra det genom länken i slutet av denna text.
Testerna ska ingå i och redovisas som en del av projektet Klimatneutrala Linköping 2030. Linköping är en av 23 kommuner som ingår i Klimatneutrala städer 2030. Tillsammans ska de öka takten i klimatomställningen.
– Vi delar erfarenheter mellan städerna. En del jobbar med liknande saker som oss, en del jobbar med andra saker, säger Mats Appel.
Minska växthusgaser
I Linköping leder kommunen arbetet och ska i samarbete med näringslivet, universitetet och civilsamhället få ner halterna av växthusgaser till år 2030.
Linköping har sedan tidigare målet att uppnå koldioxidneutralitet år 2025. Målet för Klimatneutrala städer 2030 är att minska även andra växthusgaser.
Klimatneutrala städer 2030 är ett initiativ av innovationsprogrammet Viable Cities. Programmet genomförs med stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, där Energimyndigheten är huvudansvarig myndighet.