Hoppa till huvudinnehåll

Förintelsens minnesdag uppmärksammas

24 januari 2022 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
På torsdag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Det är en dag att minnas och reflektera över. En dag att manifestera avståndstagande från intolerans, rasism, nazism och främlingsfientlighet. I Linköping uppmärksammas dagen med olika arrangemang som pågår under perioden 18 januari - 6 februari.

Programmet för Förintelsens minnesdag inleddes den 18 januari med en utställning i S:t Lars kyrka som pågår fram till den 6 februari. Utställningen har namnet “Aktion T4” och handlar om människosynen i Nazityskland under perioden 1933-1945. Fokus är T4-aktionen som riktades mot människor med funktionsnedsättning. Utställningen är skapad av Forum för levande historia.

På Linköpings stadsbibliotek finns det möjlighet att ta del av en utställningen “Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige” som handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt. Utställningen går att se mellan 21 januari - 4 februari och är även den producerad av Forum för levande historia. 

Utöver utställningarna följer olika föreläsningar och författarsamtal. På minnesdagen den 27 januari hålls en direktsänd minnesstund. 

Direktsänd minnesstund 

Minnesstunden inled med välkomstord av Catharina Helmersson och musik ur Schindler's List. Kaddish läses på hebreiska och solosång framförs. Borgmästare Lars Vikinge (C) håller tal och St:Lars kammarkör framför musik av Moses Hogan och Ola Gjeilo under ledning av Bo Ingelberg. Därefter avslutas minnesstunden med musik av Jean Sibelius framförd på violin och piano. 

Den 27 januari 1945 var dagen då fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det var det första av alla koncentrationsläger där fångar började evakueras. År 2001 proklamerade Sveriges dåvarande regering den 27 januari som officiell minnesdag för Förintelsens offer. 

Viktigt att minnas offren

– Förintelsens minnesdag är viktig att uppmärksamma och högtidlighålla varje år för att fortsätta minnas. Att alla människor har lika värde är en övertygelse som inte lever av sig själv, utan kräver vårt aktiva engagemang. Det är såklart tråkigt att pandemin även i år omöjliggör ett arrangemang med fysisk närvaro av mer än några få. Vi ska dock visa att det även i detta digitala upplägg går att sprida ljus och värme, säger borgmästare Lars Vikinge (C).

Via länken nedan finns detaljerat program för perioden och ytterligare information. Arrangemangen är gratis och öppna för alla. Programpunkterna är anpassade efter rådande läge i och med covid-19, vissa digitala och andra med maxantal. Linköpings kommun tillsammans med övriga arrangörer följer händelseutvecklingen noga och programmet kan komma att ändras med kort varsel beroende på utvecklingen av pandemin. 

Arrangörer är; Linköpings kommun, Svenska kyrkan, Ibn Rushd, Byrån mot diskriminering i Östergötland, ABF,  Sensus, Vänskapsförbundet Sverige Israel, MAF och Funktionsrätt Östergötland.

Ta del av programmet 

Se hela programmet i sin helhet nedan.

 

Senast ändrad den 24 januari 2022

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut