Just nu är ansökningarna öppna till yrkesutbildningar inom barn- och fritid, vård- och omsorg, handel samt ekonomi och administration.
– Om du har hittat en arbetsplats som kan ta emot dig som lärling finns också möjligheten att gå en lärlingsutbildning, säger studie- och yrkesvägledare Elin Berger.
Distans och klass
Förutom de här yrkesutbildningarna så finns det en stor mängd fristående kurser som är möjliga att läsa både på distans och i klass. Det finns exempelvis kompletterande kurser som kan ge grundläggande och särskild behörighet till olika utbildningar.
Ansökan till utbildningar i klass med start i augusti är öppen fram till den 30 juni. Nästa ansökningsperiod för kurser i klass med start i oktober är 13 juli-20 september. Kurser och yrkesutbildningar på distans går att ansöka till löpande under året.
– Vi vet inte riktigt hur undervisningen i klass kommer att se ut till hösten. Ansökan är öppen men det kan vara så att undervisningen till största delen fortfarande bedrivs på distans med anledning av covid-19, påpekar Elin Berger. Hon säger också att det går bra att kontakta en studievägledare på Centrum för vuxenutbildning för att få vägledning och hjälp med att planera studierna.
Studieteamet och eleven
Om det känns trögt att komma igång med studierna så finns det sedan augusti 2019 ett studieteam inom komvux som kan stötta och hjälpa till med strategier. Studieteamet består av fyra specialpedagoger, en arbetsterapeut och en kurator. Teamet stöttar elever, men också lärare och rektorer på organisations- och gruppnivå.
– Många kan dra sig för att börja studera igen. Dåliga erfarenheter av studier kan ligga bakom eller att man ibland har knappt några erfarenheter alls, säger, specialpedagog Marita Tornell.
Hjälpa till
Studieteamet kan även hjälpa elever i kontakter med skolan samt med andra verksamheter som är kopplade till studierna.
– Alla som arbetar i studieteamet har tystnadsplikt. Ingen diagnos eller utredning behövs för att kontakta Studieteamet och eleven bestämmer själv om hen vill tacka ja till stödinsatser, säger Marita.
I Linköping finns det 13 olika utbildningsanordnare för vuxenutbildning. Studieteamet arbetar för att stödet för både elever och utbildningsanordnare ska bli så likvärdigt som möjligt och för att eleven ska nå sina mål med studierna.
Text: Eva-Karin Strand Wåtz