Under de senaste åren har det skett en ökning av elever med stora stödbehov inom anpassad gymnasieskola. Samtidigt har de medel som avsatts för anpassad gymnasieskola inte utnyttjats fullt ut. Det har skapat en obalans inom bildningsnämndens budget där teoretiska program, parallellt till de outnyttjade medlen, har haft svårigheter att få ihop sin ekonomi trots fulla klasser. Kostnaden för den anpassade gymnasieskola i Linköping är dessutom betydligt högre i snitt jämfört med övriga Sverige, vilket också visar på ett för högt kostnadsläge för anpassad gymnasieskola.
Fokus på underfinansierade program
Därför föreslås nämnden under sitt nämndsammanträde nästa vecka besluta att inte genomföra någon uppräkning av programersättningarna för anpassad gymnasieskola under 2024. Det är ett steg för att säkerställa ekonomisk stabilitet för de teoretiska programmen.
För att dämpa kostnadsutvecklingen inom vissa verksamheter och istället stödja underfinansierade program är förslaget att nämnden därför håller programersättningarna för alla utbildningar inom anpassad gymnasieskola på 2023 års nivå.
Outnyttjade medel
﹘ Förslaget innebär att bildningsnämnden dämpar kostnadsutvecklingen inom vissa program. Det gör vi för att fler verksamheter ska få ekonomin att gå ihop. För anpassad gymnasieskolas del innebär det att programpriserna för 2024 ligger kvar på samma nivå som för 2023. Det är med andra ord ett steg mot att skapa en mer balanserad ekonomi, säger Linnea Jägestedt, ordförande i bildningsnämnden.
En ersättning inom anpassad gymnasieskola kan uppgå till nästan 900 000 kronor, medan en teoretisk programersättning ligger på mellan 70-80 000 kronor.
Bildningsnämnden har sammanträde den 13 december.