Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Så kan Skäggetorp utvecklas

7 december 2023 | Kommun & politik, Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ny bebyggelse i Skäggetorp ska koppla ihop stadsdelen med övriga Linköping. Dessutom ska de bostäder som byggs komplettera området med andra upplåtelseformer och bostadsstorlekar, än de som finns i dagens ensidiga bostadsbestånd. Detta är några av inriktningarna som Socialdemokraterna och Moderaterna i Linköping vill ska gälla för stadsdelens utveckling.

Stefan Eriksson (M) och Kristina Edlund (S) ser stor potential i Skäggetorp.

Inriktningarna för Skäggetorps utveckling togs från början fram i Planprogram Skäggetorp, under 2017. Syftet med planprogrammet var att ge förslag på hur ny bebyggelse och gemensamma ytor såsom torg, parker och gator kan utvecklas.

Under de år som har gått sedan planprogrammet antogs har det visat sig att vissa förslag från programmet inte är möjliga att genomföra. De hinder som finns beror bland annat på begränsningar utifrån Försvarsmaktens verksamhet och nya inriktningar för områdets utveckling från Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad, som är ett tillägg till översiktsplanen. Därför vill Socialdemokraterna och Moderaterna i Linköpings kommun upphäva planprogrammet, vilket innebär att det inte längre är gällande för utvecklingen av Skäggetorp. Genom att planprogrammet upphävs undanröjs hinder för att genomföra den utveckling som krävs i Skäggetorp. Samtidigt lever många delar från planprogrammet vidare.

– Skäggetorp är en fantastisk stadsdel, med stor potential. Det finns en stor stolthet hos många över att bo och leva i Skäggetorp. Samtidigt finns de som känner otrygghet när de rör sig i stadsdelen. Jag känner stor tillförsikt att dessa inriktningar för utvecklingen kommer att göra stadsdelen ännu bättre, tryggare och leda till att den blir en mer integrerad del av Linköping. Det politiska styret tvekar inte en sekund på att vi vill och behöver utveckla Skäggetorp med nya typer av bebyggelse för att bidra till att minska segregationen, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Bättre blandning av boendeformer

Idag är bostadsutbudet i Skäggetorp ensidigt. Stadsdelen domineras av hyreslägenheter med två eller tre rum. Det innebär att många som vill och kan bo större eller i andra typer av boendeformer tvingas flytta till ett annat område. Detta skapar en ond cirkel av socioekonomisk segregation, där Skäggetorp förblir en stadsdel för personer med socioekonomiska utmaningar.

För att skapa ett mer blandat utbud av bostäder och minska trångboddheten i Skäggetorp behövs både mindre och större lägenheter samt fler bostadsrätter. En av inriktningarna för Skäggetorps utveckling är även att bygga de typer av bostäder som saknas i området, till exempel radhus, kedjehus, parhus eller större lägenheter.

– Ökad integration i segregerade stadsdelar kräver många olika åtgärder. Att få in ny och blandad bebyggelse i olika storlekar med olika upplåtelseformer är viktiga delar för att öka Skäggetorps attraktivitet samt för att möjliggöra bostadskarriär utan att flytta från området. Att bygga mer av samma som redan finns vore förödande för Skäggetorp, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Ett tryggt Skäggetorp 

Idag finns det stora tomma ytor runt Skäggetorp som skapar fysiska och mentala avstånd mellan stadsdelen och resten av staden. Att knyta samman områden är därför en viktig del i att förbättra människors möjlighet och vilja att röra sig mellan Skäggetorp och omkringliggande områden. I kommunens översiktsplan lyfts bland annat området mellan Bergsvägen och Tornbyvägen fram som ett möjligt område att utveckla och bebygga. Genom att bebygga området med nya bostäder, verksamheter och promenadstråk skulle Skäggetorp kopplas ihop med omkringliggande områden. Denna utveckling är en vision på lång sikt som först behöver utredas innan den kan bli verklighet.

För att skapa trygga områden med liv och rörelse inom Skäggetorp, ska nya bostadshus ligga på platser där många rör sig. Det kan till exempel handla om att bottenvåningar i vissa flerbostadshus innehåller tvättstugor, cykelparkering eller lokaler för verksamheter som butiker. Detta är särskilt viktigt i bebyggelse intill platser där många rör sig, eftersom det gör att fler människor har uppsikt över vad som händer. Det leder till att platserna upplevs tryggare.

En annan inriktning i utvecklingen av Skäggetorp är att försöka rusta upp gemensamma utomhusmiljöer som torg, gång- och cykelbanor, parker och lekplatser för att göra dem mer trivsamma och välkomnande. Även befintliga bostadshus och omkringliggande platser som ägs av privata fastighetsägare påverkar hur trygg, trivsam och välkomnande en plats upplevs.

Kristina Edlund (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, och Stefan Eriksson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Precis som segregation är trygghetsfrågor otroligt viktiga för oss, ofta går de in i varandra. Vi gör satsningar inom flera områden, både internt i kommunen och med parter som polisen och fastighetsägare, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

– De satsningar vi gör är stora investeringar på kort, medellång och lång sikt. Men kostnaden för segregation, utanförskap och kriminalitet är högre. Vi måste ta ansvar för att rätta till det som är problematiskt och som inte fungerar i stadsdelen i dagsläget, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Flera satsningar på gång 

Det finns ett intresse hos fastighetsägare i Skäggetorp att utveckla sina fastigheter och bygga nytt. En detaljplan för nya flerfamiljshus och radhus i området Skattegården håller på att arbetas fram tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden. I Skäggetorps centrum har ett åttavåningshus byggts om från lokaler för kontor till bostadshus med 106 lägenheter.

För Skäggetorp centrum och Gulsparven, väster om Skäggetorp centrum, finns det planer på nya bostäder och centrumverksamhet. Planerna har fått positiva planbesked, vilket innebär att samhällsbyggnadsnämnden ställer sig positiva till att kommunen ska arbeta fram en ny detaljplan.

Att gemensamma utomhusmiljöer upplevs som trivsamma och trygga är viktigt för alla stadsdelar. God belysning är en viktig del i detta och under 2023 har Linköpings kommun kompletterat och förbättrat belysningen i Skäggetorps utomhusmiljöer. Nu i december 2023 påbörjas dessutom en större ombyggnation av aktivitetsparken i Skäggetorps stadsdelspark. Den nya aktivitetsparken ska vara klar under sommaren 2024.

Samhällsbyggnadsnämnden kommer att behandla förslaget om upphävande av "Planprogram Skäggetorp" på nämndsammanträdet den 13 december.

Text och foto: Linnea Waldner

Senast ändrad den 7 december 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut