Demografin visar att allt färre barn föds i Sverige och Linköping är inget undantag. Siffrorna visar heller inte att några större barnkullar är att vänta. Det får konsekvensen att kommunen nu behöver se över organisationen i förskolan för att fortsätta erbjuda kvalitativ barnomsorg.
– När barnen blir fler är det en självklarhet att kommunen bygger ut antalet platser, jag hoppas på förståelse för att platserna också behöver bli färre när barnkullarna minskar. Det handlar om att använda pengarna till personal, snarare än till lokalkostnader, säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Sedan tidigare har flera förskolor avvecklats och barngrupper flyttats till närliggande förskolor med större kapacitet och lediga platser. Det arbetet fortsätter nu genom att ytterligare åtgärder och anpassningar görs.
Anpassning av platser för en hållbar förskola
Utöver de två förskolor som föreslås läggas ner, fullföljer kommunen ett tidigare beslut om att sälja lokaler där två förskolor i dagsläget bedrivs. Det innebär att ytterligare två förskolor kommer avvecklas och även de barnen erbjuds plats på närliggande förskolor.
– Beslutet om dessa förskolor togs redan i barn- och ungdomsnämnden 2021. Utifrån att det finns ett underhållsbehov i lokalerna och en överkapacitet på andra förskolor i området kan vi nu sälja och verkställa beslutet, säger Helén Petersson, avdelningschef förskola.
– Barnen på förskolorna kommer hänvisas till förskolor med gångavstånd från nuvarande förskolor. Det känns bra att vi kan hålla ihop barnen så de hänvisas till samma förskola som sina kompisar, säger Helén Petersson.
Förändringarna handlar om att säkerställa en bättre anpassning av förskoleplatserna till den senaste befolkningsprognosen. I och med det skapas samtidigt en mer hållbar förskoleorganisation.
Barn- och ungdomsnämnden fattar beslut om förslaget att säga upp hyresavtalen för de två förskolorna den 14 februari. Som en del i underlaget till beslutet har en barnkonsekvensanalys genomförts för att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslutsfattandet.