Justine är utbildad på konstakademien i Tours, Frankrike och har bland annat ställt ut i Bryssel och i flera franska städer. Hennes konst består av tryck, collage, projektioner och videoinstallationer. Justine använder digital teknik för att skapa sina verk.
– Min praxis handlar om visuella frågeställningar, jag arbetar främst med videoinstallation, målning och tryck för att skapa nya sätt att titta på bilder, säger Justine Ghinter.
Kontakt med Tours
Kontakten mellan Justine och Linköpings kommun uppstod genom ett EU-projekt som drivs inom Kultur- och fritidsförvaltningen. Där finns en etablerad kontakt med kommunen i Tours.
– I februari var några tjänstepersoner från Kultur- och fritidsförvaltningen på konferens i Tours och på den vägen är det. Till våren 2021 kommer en konstnär från Linköping att utses för en tre månaders artist-in-residence vistelse i Tours, säger Elisabeth Asp, sakkunnig internationell samordnare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköping.
Justine vill skapa nya sätt att titta på bilder. Foto: Justine Ghinter
Arbetar i ateljé på Skylten
Justine arbetar under sin vistelse i en ateljé på Skylten och bor i gästlägenheten i Agorahuset.
– Att upptäcka en ny plats är en möjlighet att vara i ett förvånat tillstånd och det är något jag söker när jag jobbar. Här är ljus, färger och dofter annorlunda, det ger mig material och styrka att arbeta med, säger hon.
En artist-in-residence kan även kallas residenskonstnär. Det är en konstnär eller någon som är verksam inom ett kreativt område som genom ett residensprogram, en institution, en stad eller arbetsplats får möjlighet att bo och verka under en tidsbegränsad period i en annan miljö än den vanliga.
Ska utveckla nya idéer
– Residensprogram inleds för att öka utbyte av kunskap, skapa samarbeten och utveckla nya idéer och produkter. Men även för att ge utrymme för reflektion, nya influenser, bredda kontaktytor och utforska det egna skapandet i en ny kontext. Artist-in-residence-program har förekommit i den internationella konstvärlden sedan senare delen av 1800-talet, säger Elisabeth Asp.
Det här utbytet är ett samarbete mellan konsthallen Passagen, kulturhuset Agora, kulturhuset Skylten och kommunen i Tours samt konstnärsföreningen Mode d’Emploi. Projektet genomförs med stöd av kultur-och fritidsnämnden i Linköpings kommun.
Videoinstallationer är en av teknikerna Justine använder. Foto: Justine Ghinter
Text: Sofie Berlin