Söker fler medlemmar
FRG består av personer som vill göra en frivillig insats när samhällets resurser behöver stöttning. Bakom gruppen står Civilförsvarsförbundet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt många av Sveriges kommuner. Nu söker FRG fler medlemmar och håller därför en informationsträff på kvällen den 7 september i kommunfullmäktigesalen i Stadshuset.
– Vi behöver bli fler för att tillmötesgå Linköpings kommuns förväntningar på FRG. Vår ambition är att vi ska vara 120 aktiva i Linköping som kan bistå med frivilliga insatser vid behov, säger Leif Tollén, som varit aktiv medlem i 15 år.
Micke Levin, Martin Blomberg och Leif Tollén är med i FRG och söker nu fler medlemmar. Foto: Fanny Miles
Utbildning ingår
För att bli medlem i FRG ingår en utbildning där medlemmarna får lära sig om kriskommunikation, HLR (Hjärt-lungräddning), brandskydd, stabskunskap, livsmedelskunskap och psykosocialt omhändertagande bland annat. Alla delar är lika viktiga då FRG kan behöva rycka in vid olika typer av situationer som utrymning vid brand, som medmänskligt stöd, öppna upp trygghetspunkter där invånare behöver samlas med mera.
– Vi är entusiastiska generalister och söker personer som vill göra samhällsnytta. Alla är välkomna att söka sig till oss, vi söker personer med konkret yrkeskunskap och personer med språkkunskaper men framför allt personer som är stresståliga och känner sig trygga i att hantera situationer som kan vara påfrestande för den eller de som är utsatta, säger Micke Levin som började i FRG för ett år sedan efter att ha gått i pension.
När flera kvinnor antastats i Rydskogen patrullerade FRG som en trygghetsinsats. Foto: FRG
Bygger på frivillighet
I början av 2000-talet ökade kommunernas juridiska ansvar vid bland annat samhällskriser. Det ledde till att MSB och SKR (Sveriges kommuner och regioner) etablerade konceptet med FRG år 2004. Gruppen är helt baserad på frivilliga insatser och kallas in av kommunen vid behov. Linköping är den kommun i Östergötland med flest medlemmar men med en orolig omvärld behöver gruppen förstärkas.
– Vi förstår att det kan vara svårt att vara stand by för att rycka ut vid kriser om man har familj och heltidsjobb, men det är ett uppdrag baserat helt på frivillighet. Volym är viktigt i sig, att bygga en stabil grupp som finns att stötta upp när samhället behöver, säger Martin Blomberg som varit aktiv medlem i 15 år.
Militärt och civilt
Sverige arbetar med att bygga upp ett totalförsvar. Inom totalförsvaret ingår militär verksamhet och civil verksamhet. Båda delar är viktiga spelare i händelse av krig eller kris som påverkar invånarna. FRG är en civil verksamhet.
– Vår bredd och kunskap inom FRG ger oss stor kompetens när det kommer till att bidra i frivilliginsatser. Vi räknade till att vi i dag behärskar 16 olika språk till exempel, vilket är oerhört viktigt i mötet med människor, säger Leif Tollén.
FRG söker fler medlemmar, villiga att bistå när samhället och kommunen behöver.
Vill du gå med i FRG?
Anmäl dig till informationsträffen som äger rum den 7 september klockan 18.00 i kommunfullmäktigesalen i Linköpings stadshus. Anmälan sker till [email protected].
Text: Fanny Miles