Globala veckan pågår under hela vecka 47 och de flesta aktiviteter går att delta i både fysiskt eller digitalt.
Desinformation, propaganda och näthat sprids snabbt via sociala medier idag. Det hot och hat som riktas mot viktiga funktioner i samhället riskerar också att tysta det offentliga samtalet.
– Många människor visar och pratar om att de inte känner sig delaktiga eller har lågt inflytande över de demokratiska institutionerna. Det riskerar att underminera demokratin och bilda en grogrund för fientlighet och hatbrott. Under Globala Linköping vill vi belysa demokratins utmaningar med utgångspunkt i det lokala och globala, och hur detta påverkar oss, säger Nicklas Alsö, projektledare för Globala Linköping.
Föreläsningar och seminarier
Veckan är fylld med seminarier och föreläsningar som alla utgår från årets tema. Lars Vikinge, Linköpings borgmästare, inviger veckan måndagen den 22 november, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare. En del av programpunkterna berör ämnen som barn och demokrati, barnens röster och mänskliga rättigheter. Intressanta föreläsare besöker veckan, så som Sara Isman som arbetar som programhandläggare vid den svenska ambassaden i Kinshasa, Katarina Bergehed som arbetar med kvinnors rättigheter på Amnesty International och Zaynab Ouahabi, Retoriker, folkbildare och språkvetare som ska prata om hur man tar sig modet att stå upp för rättvisa och mänskliga rättigheter.
– Vi har ett välfyllt program med flera intressanta punkter om demokrati ur flera perspektiv. Jag hoppas att veckan ska ge en djupare förståelse för ämnet och om vad vi behöver värna om, säger Nicklas Alsö.