Hoppa till huvudinnehåll

Hållbart chefskap genom ny satsning

3 februari 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under hösten 2022 startade Linköpings kommun ett nytt chefsutvecklingsprogram. I programmet ska cheferna få möjlighet att utvecklas och samverka med andra i samma yrkesroll.

HR-direktör Helene Larsson beskriver kommunens satsning på ett chefsutvecklingsprogram. Fotokollage.

Erfarenhetsutbyte

HR-direktör Helene Larsson menar att programmet är en av flera satsningar kommunen gör för att säkra framtidens Linköping. Som offentlig verksamhet har kommunen ett ansvar att leverera välfärdstjänster, som skola, vård och omsorg, av hög kvalitet och ge god service till Linköpingsbor och företag. Kommunens chefer är nyckelpersoner i det arbetet.

– Vi har fantastiska chefer i vår organisation, som vi vill behålla och utvecklas tillsammans med. Programmet bidrar till en gemensam plattform att stå på. Vi samtalar kring kommunens styrprinciper och de utmaningar vi som kommun har framför oss. Att träffas och utbyta erfarenheter över förvaltningsgränser är också betydelsefullt, då flera av de utmaningar vi står inför behöver lösas tillsammans, säger Helene Larsson, HR-direktör.

Positiva effekter

Under de kommande två åren kommer alla kommunens chefer att gå programmet. Effekterna förväntas vara ett hållbart chefskap, där samverkan mellan kommunens chefer ökar samtidigt som de får slipa på sin förmåga att lösa komplexa utmaningar och våga tänka och göra på nya sätt när gamla strategier och arbetssätt inte längre räcker till.

– En viktig effekt av programmet är också att vi blir än mer stärkta i att lösa kompetensutmaningen, bland annat genom att vara mer innovativa för att hitta nya vägar till kompetensförsörjning. Exakt vad det betyder på respektive förvaltning eller arbetsplats kommer såklart se olika ut beroende på uppdrag. Programmet är en del i kommunens samlade utvecklingsarbete och behöver ta vid på hemmaplan tillsammans med sin chef, med sina chefskollegor och medarbetare när de fem dagarna på programmet är genomgångna, säger Helene Larsson.

Programmet tar upp olika aspekter av chefskapet, bland annat att leda i komplexitet, förändringsledning, styrmodell och kommunövergripande samsyn på ledarskapet.


Kompetensförsörjning innebär att säkerställa att en verksamhet har tillgång till medarbetare med rätt kompetens, på både kort och lång sikt. Framtidens kompetensförsörjning är en av Linköpings kommuns och välfärdens största utmaningar.

 

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 3 februari 2023

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut