Under hösten 2019 invigdes tre helt nya återbrukshallar i Linköping som tar emot bland annat kläder, textilier, heminredning, möbler och husgeråd.
Själva verksamheten står Tekniska verken bakom. På plats i hallarna finns även deltagare från kommunens arbetsmarknadssatsning 500-uppdraget. De är där för att utveckla sin arbetsförmåga och bidra med sina erfarenheter.
– Tekniska verken har tagit ett fint steg och erbjudit Återbruket som en utvecklingsverksamhet. Här kommer personer kunna möta medborgare, serva, träna svenska och känna sig delaktiga i ett viktigt uppdrag, nämligen att medverka i kommunens eko- och hållbarhetsstrukturer. För Linköping är det både ekologisk och social hållbarhet, säger Helena Paulsson, avdelningschef Arbetsmarknad och Integration i Linköpings kommun.
På Återbruket tar man emot bland annat kläder, möbler och husgeråd.
Kommunens enhet Idrott & Service har anställt arbetsledare som finns på plats för att leda de deltagare som kommer från Arbetsmarknadscentrum och arbetsmarknadssatsningen. En av dessa arbetsledare är Dilshad Reving som finns på Återbruket i Ullstämma.
– Jag har själv varit arbetslös under vissa perioder så jag vet hur det känns. Jag har också arbetat med många olika saker, och i olika kommuner, men när jag fick det här jobbet kändes det som att komma hem.
Dilshads jobb är att coacha och vägleda deltagarna under deras tid på Återbruket.
– Alla deltagare har en handlingsplan för sin egen utveckling. Målet för samtliga deltagare är att så småningom nå egen försörjning genom arbete eller studier, säger Dilshad Reving.
Text: Johan Hermansson
Foto: Jeppe Gustafsson