Hoppa till huvudinnehåll

Han lär dig fånga solens energi

26 september 2019 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköping ligger bland de främsta kommunerna i Sverige när det gäller utbyggnaden av solceller. Nu kan den som är intresserad av en egen anläggning komma till en informationskväll.

Energi- och klimatrådgivaren Robert Klasson. Foto: Per Conning

Under kvällen den 3 oktober kommer energi- och klimatrådgivaren Robert Klasson från Linköpings kommun att berätta om hur en solcellsanläggning fungerar, men också om ekonomi och andra frågor.

– Det är opartisk information. Vi är glada om folk sätter upp solceller, men vi vill inte lura någon. Man ska veta vad man ger sig in på. Vi vill informera om både för- och nackdelar, säger Robert.

Boende i villa

Målgruppen för kvällen är framför allt privatpersoner boende i villa.

– Informationen kan också vara intressant för personer med bostadsrätter. Men om en bostadsrättsförening är intresserad så kan de gärna kontakta mig för en egen rådgivning, säger Robert.

Vilka tak kan vara aktuella för solceller?

– Det kan vara både villatak och garagetak. Om du har en stor trädgård kan du även ha solceller på marken om du inte har något lämpligt tak. Det går även att sätta solceller på fasader. En annan trend som kommer är byggnadsintegrerade solceller som sitter i tak.

Det har aldrig varit lättare än nu att skaffa en solcellsanläggning.

Robert Klasson

Robert tipsar också om solkartan som finns på kommunens webbplats. Där går det att zooma in på sitt eget tak och se hur stor solinstrålningen är.

– Det går även att se hur mycket el du skulle kunna producera om du byggde solceller på ditt tak. Men du får se det som en uppskattning.

Solcellernas betydelse för miljön tycker Robert är ett argument för att satsa på en anläggning.

– Det är en vettig investering jämfört med många andra saker. Det kan vara roligt att producera förnybar el. Och det kan också handla om ekonomiska skäl, även om det är på lång sikt för en villaanläggning. Dessutom har det aldrig varit lättare än nu att skaffa en solcellsanläggning. Det har gjorts mycket för att underlätta.

Stort intresse

Robert säger att intresset för solceller är stort i Linköping. Kommunen ligger bland de främsta i landet när det gäller installerad kapacitet. Under både 2016 och 2017 låg Linköping på första plats. Nu har kommunen en fjärdeplacering, mycket nära Uppsala på plats tre. Överst ligger Göteborg, följt av Stockholm.

– Det är ingen tävling, men det är kul att vara i toppen, säger Robert.

Han konstaterar samtidigt att det finns klar potential för att solcellerna i Linköping ska bli fler.

– Idag har vi 559 anläggningar. Det motsvarar ungefär 0,8 procent av elanvändningen i kommunen. Med tanke på hur många hushåll kommunen har så tror jag att det kommer fortsätta öka.

Text: Per Conning

Här kan du läsa mer om informationskvällen den 3 oktober:

Här kan du läsa mer om solenergi och hitta solkartan:

Ett annat aktuellt arrangemang är en energiföreläsning på Malmslätts bibliotek den 1 oktober. Här kan du läsa mer:

Senast ändrad den 26 september 2019

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut