Insekter är en stor del av djurvärlden och de gör många bra saker för människor.
– De är viktiga för att se trender och tendenser i naturmiljön. Om det går bra för insekterna så mår naturen bra. Då mår också människan bra, säger kommunekolog Anders Jörneskog.
Tidigare i år utsågs Linköping till Sveriges tredje bivänligaste kommun av Naturskyddsföreningen. Rankingen grundades på de åtgärder som Linköping har gjort för att hjälpa bin och andra insekter.
Naturskyddsföreningen framhåller att bin är livsviktiga för den biologiska mångfalden och för människan. En stor del av maten vi äter pollineras av bin och andra insekter.
En tredjedel av de 270 vilda biarterna i Sverige är dock på väg att försvinna. Det beror bland annat på att binas livsmiljöer har minskat så att de har svårt att hitta tillräckligt med pollen, nektar, bra boplatser och platser att övervintra på. Andra faktorer är användandet av kemiska bekämpningsmedel, igenväxning av blommande marker och minskning av naturbetesmarker.
Handgripliga exempel
Under hösten börjar Linköpings kommun arbetet med att skapa en policy för hur pollinatörer kan fortsätta att gynnas. Anders Jörneskog hoppas att policyn är klar under nästa år.
– Vi ska även ta fram en digital handbok som kan användas i till exempel skolan och på de kommunala bolagen. Handboken fokuserar på skötsel av trädgårdar och annan grön mark i staden. Den ska innehålla handgripliga exempel som visar hur man kan plantera växter av olika arter som gör att det blommar från tidig vår till höst.
Linköpings kommun arbetar sedan länge på flera olika sätt för att gynna insekterna. Många av satsningarna genomförs i Tinnerö eklandskap. Där pågår ett åtgärdsprogram för gaddsteklar och andra sandlevande pollinatörer. Kommunen har bland annat planterat 16 000 blommande buskar och småträd, och skapat ett 30-tal stora bibäddar.
– Vi planterar även flera tusen ängsväxter för att gynna gaddsteklar, vilda bin och liknande. Tinnerö är ett kärnområde för biologisk mångfald där vi satsar särskilt mycket. Vi har en av landets rikaste artsammansättningar av vilda bin, säger Anders Jörneskog.
Nya planteringar längs Tinnerbäcken ska gynna den biologiska mångfalden. Foto: Per Conning
Ett annat exempel på kommunens arbete är det stora antal träd och buskar som har planterats längs Tinnerbäcken under våren. De nya planteringarna mellan Berga-dammarna och Grengatan ska ge en mer blommande och vacker stad som också gynnar pollinatörer. Projektledaren Åsa Karlsson berättar att planteringarna även kommer att skugga bäcken och på det sättet hindra att det växer sly och annan växtlighet i dagvattenfåran.
– På sikt kommer träden att sänka vattentemperaturen. Det gynnar arter som lever vid vattnet. När vattnet är öppet och blir varmt så växer det igen. Då får vi göra åtgärder där, men ändå trivs inte arterna.
Åsa Karlsson säger att stråket kommer att bjuda på allt från vacker vårblomning till fina höstfärger.
– Så även vi människor kommer att kunna njuta av växtligheten.
Text: Per Conning