Earth hour är en manifestation som drivs av WWF (World Wide Fund for Nature). Syftet är att uppmärksamma klimatförändringar och förlusten av biologiskt mångfald. Linköping deltar i manifestationen genom att släcka ner den belysning på Trädgårdstorget, i Järnvägsparken och vid E4:an som normalt belyses under olika event.
– Linköpings kommun jobbar ständigt tillsammans med Tekniska verken för att minska energiåtgången för stadens offentliga belysning, genom bland annat ny teknik, belysningsstyrning och energisnålare lampor, säger Christian Andersson, belysningsansvarig på Tekniska verken.
Energi- och klimatrådgivning
Elpriserna har gått upp och många undrar säkert hur de själva kan få ner sina kostnader för el.
– Vi ger personlig rådgivning baserad på de förutsättningar och behov som finns. Att kunna ge det tycker jag är värdefullt, säger Robert Klasson, en av kommunens energi- och klimatrådgivare.
Energi- och klimatrådgivare Robert Klasson får frågor om bland annat solenergi, byte av uppvärmningssystem, ventilationsaggregat och elfakturor.
Robert och hans kollega Linnea Gunnarsson Knutsson vill höja kunskapen och ge praktiskt stöd till privatperson och företag. De får frågor om bland annat solenergi, byte av uppvärmningssystem, ventilationsaggregat och övrig energianvändning.
– Nu har det också kommit en del samtal om vad man ska tänka på vid inköp av laddboxar till elfordon. Vi märker också av ett ökat intresse för fjärrvärme som inte har haft samma drastiska prisförändring som elen. Fler funderar på att ansluta sig, säger Robert
En del handlar om vad den som bor i ett hus eller en lägenhet kan göra själv för att påverka kostnaden genom sitt sätt att leva.
– Ett tips: Har du ett hus med direktverkande el och luft-luftvärmepump, se då till att termostaterna på elradiatorer och elgolvvärme inte är för högt ställda. Värmepumpen producerar betydligt billigare värme än elelementen och bör därför utnyttjas så mycket som det går. Braskamin eller pelletskamin kan också vara ett bra komplement till hus med direktverkande el.
Några råd från energimyndigheten
- Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med fem procent.
-
Se över tätningslister runt fönster och dörrar.
-
Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och släck när ljuset inte behövs.
-
Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.
-
Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
-
Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.
-
Tvätta i fylld maskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
-
Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
-
Använd snålspolande duschmunstycke för att spara på varmvatten. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
-
Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.