Redan innan jul började rektor Sara Skagerström och hennes medarbetare på Nygårdsskolan fundera på hur de kan få elever och deras föräldrar att göra ett aktivt skolval. Frågan var prioriterad eftersom högstadiet i Skäggetorp ska avvecklas till hösten.
– Vi vet att det inte räcker med information på webben eller att skicka hem en broschyr. Många av våra föräldrar vet inte var de kan hitta informationen och vissa har svårigheter att läsa. Därför visste vi att vi måste träffa föräldrarna tillsammans med tolkar, säger Sara.
Inga öppna hus
Vanligtvis bjuder skolorna in till Öppet hus, men på grund av pandemin var man i år tvungen att tänka om. I stället bjöd Nygårdsskolan in till fyra föräldramöten där man visade filmer med bilder från alla kommunala skolor. Efter varje filmvisning berättade Sara kort om varje skola med hjälp av tolkar. Dessutom fick föräldrarna datum när de kunde komma till skolan och få hjälp med att registrera skolvalet digitalt. Fem personer på skolan blev registrerade som juridiska ombud för att kunna hjälpa föräldrarna med ansökningsprocessen.
– Vi hjälpte dem med inloggning och förklarade hur de skulle göra. Dessutom kunde vi ge tips om vilka skolor som kunde passa extra bra utifrån elevernas förutsättningar och intressen. Eleverna fick också information om skolvalet för att kunna prata med sina föräldrar, berättar Sara.
Uppsökande arbete
I skolvalssystemet kunde medarbetarna se vilka som inte gjort ett val och därför gjorde skolan även ett uppsökande arbete.
– De två sista veckorna ringde vi upp de som inte hade gjort ett skolval och bokade in en tid. Vi förklarade för föräldrarna att om de inte gör ett aktivt skolval så får eleverna plats på den skola där det finns plats, säger Sara.
Både elever och föräldrar har visat stor uppskattning för allt det arbete som personalen på Nygårdsskolan har lagt ner. Många har också fått en större förståelse för hur många olika skolor det finns att välja mellan i kommunen.
För att nå ett lika bra resultat nästa år kommer det fortsättningsvis att kräva mycket jobb från Sara och hennes medarbetare.
– Vi behöver hålla i det här arbetet. Även om det är mycket jobb så är det värt det, säger Sara.
– Det är verkligen ett jättejobb man har gjort från skolans sida. Ett aktivt skolval är oerhört viktigt, både för att få en bra spridning av elever över kommunen men också för den enskilda elevens och vårdnadshavarnas känsla av delaktighet och sammanhang. Genom att göra ett aktivt skolval ökar chansen att komma in på en skola som verkligen passar för eleven. Det Nygårdsskolan visat är att det går att få en hög delaktighet även i det som räknas som socioekonomiskt utsatta områden. Man är ett föredöme för skolor i hela landet och ska ha en stor eloge för hur man har arbetat, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.