Montern som står innanför bibliotekets entré de kommande månaderna visar hur kommunen planerar att bygga ut Linköping fram till år 2050. Stadsarkitekt Erik Adolfsson säger att det händer mycket i staden och att en del projekt väcker frågor.
– Då är detta ett av sätten att berätta om hur staden måste förändras - vilket är naturligt.
En stor omvandling som Erik Adolfsson lyfter fram är planerna för Stångebro och Nykvarn med det kommande stationsområdet. Byggplanerna där innebär en fördubbling av innerstadens yta på längre sikt.
Ett annat område som fortsätter att växa är Vallastaden.
– Att Vallastaden blir större får också betydelse för Lambohov, Mjärdevi och universitetet. Områden som idag kanske upplevs ligga längst ut kommer i framtiden att ligga mer i staden. Men det kan ta 20-25 år att brygga över hela vägen från Lambohov till Garnisonen och Ekkällan.
Hållbar livsmiljö
För att uppnå en bra stadsutveckling menar Erik Adolfsson att det krävs eftertanke.
– Det gäller att göra saker som inte bara mättar kortsiktiga ekonomiska intressen, utan se långsiktiga vinster. Staden ska vara en hållbar livsmiljö även för våra barn och barnbarn.
Erik välkomnar att Linköpingsbor tycker till och engagerar sig i hur Linköping byggs ut, till exempel genom samråd, debattartiklar och andra forum.
– Det vore tråkigt om människor inte hade åsikter som sin stad. Det är ett tecken på att de bryr sig om den miljö de lever i. Det är viktigt att vi har en debatt om den byggda miljön.
Här kan du läsa mer om stadsutveckling i Linköping:
Text: Per Conning